Annons: Mediedagen 2019

Veckans viktigaste

Veckans viktigaste nyheter på och från Medievärlden.

Regeringen föreslår förbud mot foto

Regeringen föreslår att det ska bli olagligt att fotografera människor i privata situationer, och att fotografera närgånget på allmän plats. Enligt TU:s jurist Per Hultengård och PFK:s ordförande Mia Karlsvärd slår det hårt mot bildjournalistiken. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har bloggat om lagen. Mårten Schultz, skriver i ett inlägg på Medievärlden, att rätten att få vara ifred går före yttrandefriheten

Snart slut med CMYK
En ny standard för annonshantering ska tas fram. De trycktekniska frågorna ska flyttas över till tryckerierna bland annat genom att man inför ett RGB-flöde för såväl annonser som redaktionellt material. ”Äntligen” menar Stampens IT-strateg Per-Arne Fernsund.

Några guldkorn från Dagsvara
Sydsvenskan fick problem när försäljningen tog fart på webb-tv. Nu är det snart slut på utrymmet – för i år. The Sun valde den enkla vägen när man tog fram sin Ipad-upplaga – på åtta veckor. Det gäller att se till att gamla mönster inte följer med när man gör en ny organisation varnade Sarah Schantin William för. DN:s Nils Öhman berättade att 26 000 laddat ner tidningens Ipad-app men att det finns mycket kvar att göra när det gäller funktioner bland annat. 

Herenco satsar digitalt och på papper
Samma vecka som Jnytt kommer ut som papperstidning inleder Herencoägda Hallpressen en digital satsning under ledning av en av Jnytts grundare. Idag blev det också offentligt vem som blir ny vd på Jönköpings-Posten.

HD tar upp namnpublicering
Högsta Domstolen tar upp Norra Skånes namnpublicering av en före detta nationaldemokrat. I hovrätten dömdes chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk att betala skadestånd, men båda parter överklagade domen. Hon är för övrigt tillbaka som chefredaktör och ansvarig utgivare på Norra Skåne, en åtgärd Skånska Dagbladet gör för att säkra presstödet.

Medieveckan: Självmordsbomb och främlingsfientlighet

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch

Självmordsbombaren

I lördags sprängde sig en man till döds mitt i Stockholms city. Kvällstidningarna var snabba med att publicera namn och bild. Sedan följde fler publicister efter. Tv-kanalerna fick ris för att de hade dålig beredskap, här förklarar SVT-chefen Morgan Olofsson varför det blev som det blev. På Newsmill publicerades ett debattinlägg där muslimer utmålades som ett hot mot Sverige. En publicering som sajtens ansvarig utgivare Leo Lagercrantz ångrade. Uppgifter från AP berättade att ett bombmål kunde ha varit en tidningsredaktion. Något som fick dessa att höja beredskapen.

Expressens krönikör Ulf Nilson retade många med en text som bland annat handlade om att antalet ”pursvenska” blir allt färre. Ett resonemang som Expos chefredaktör Daniel Poohl tycker hör hemma på högerextrema sajter. Så väl tf ansvarig utgivare Per-Anders Broberg som chefredaktör Thomas Mattsson bemöter kritiken. Men på ett sätt som är plågsamt att läsa menar Eskilstuna-Kurirens ledarsida.

Riksmedia sålt

Hallpressen har köpt annonsbolaget Riksmedia. Nu ska det expandera menar både Riksmedias vd Leslie Marsden och Hallpressens vd Roger Jonsson.

Rivstart för Sydsvenskan

Tidningens första Ipadnummer hamnade på topplistan över mest nerladdade trots att tidningen hoppade över marknadsföringen till att börja med. När kampanjen startade använde man sig dock av bilder som man inte hade rätten till skriver Dagens Media. Chefredaktör Daniels Sandström liknar framtidens affärsmodeller med ett nöjesfält

City Skåne spänner bågen

Om några år ska den skånska gratistidningen finnas överallt där ägarkoncernerna har någon morgontidning hoppas vd Jakob Ståhl. Chefredaktör Kersti Forsberg berättar om det ”dumlokala” demokratiprojektet.

Fler nyheter:

En av Svenska Dagbladets prenumerationssäljare tvingades betala för att jobba skriver Resumé.se. Nu tvingas tidningen betala över 1 200 000 för felaktiga löneavdrag för sex anställda.

Folket gör en förlust i år på fem miljoner. Nu blir det mer nedskärningar för tidningen skriver Journalisten.

Debatter och diskussioner:

Joakim Jardenberg om Ipad – mediehusens stora dröm om att nätet inte finns.

Sven-Erik Alhem om att det är fel att vänta med EU-rätten när det gäller Yttrandefrihetskommitténs förslag.

Mattias Hessérus om att faktajournalistiken är hotad.

Jonathan Leman om att mediemakt är ett viktigt inslag i antijudiskt tänkande.

Mediefolk:

Tina Sayed Nestius lämnar LT i Södertälje för att bli ny chefredaktör på Ystads Allehanda.

Rolf van der Brink blir ny reklamredaktör på Dagens Industri.

Marianne Holm blir ny politisk redaktör på Hallandsposten.

Det här är sista veckobrevet för året.

Medieveckan: Wikileaks och strukturaffär i sydost

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Wikileaks fortsätter att dominera nyhetsflödet.
I tisdags skrev Axel Andén en bloggpost om hur journalister och debattörer börjar se Wikileaks som ett hot mot det fria ordet. I onsdags fördömde Journalistförbundet påtryckningarna som gjort att servrarna stängts och betaltjänsterna strypts. En väg som kvarstår för den som vill skänka pengar till organisationen är att gå via den svenska tjänsten Flattr. Danska Politiken har gjort ett stort antal dokument från Wikileaks tillgängliga på tidningens egen sajt. Avhoppare från Wikileaks startar nu Openleaks, som handlar mer om att koppla ihop anonyma källor med nyhetsredaktioner, skriver Dagens Nyheter.

Strukturaffär i Sydost
Sent förra fredagen kom beskedet. Gota Media tar över Östran/Nyheterna. Gotas vd Bennie Ohlsson om vad han förväntar sig. Östrans chefredaktör Ulf Carlsson känner sig lättad.

DN nu även i Ipad
I tisdags var det premiär för DN:s Ipadversion. Den har recenserats av Ny Tekniks Norbert Andersson som bland annat anser att den första förtjusningen snart övergår i besvikelse. Visst kommer den att bli bättre med tiden tror han. Men konstaterar också att man bara får en chans att göra ett första intryck. Danska Ekstrabladet har problem med att få sin sidan 9-flicka godkänd.

Fler alternativ för App-utvecklare
Ska nästa tidningsapp publiceras för Googles Appstore? Nu är den ute i alla fall. Fredrik Strömberg på Bonnier digitala medier ser en potential i både den och den Appstore som är på gång för Mac.

TV4 jagar lokalpressens pengar
TV4 Sverige jobbar hårt på den lokala marknaden. Årets försäljning överstiger redan 600 miljoner. Målet är att öka med ytterligare 20 till 25 procent varje år enligt TV4 Sveriges vd Åsa Severed.

Stort läsartapp i Danmark
Läsarsiffrorna går brant ner i Danmark. De största tidningarna drabbas hårdast. Hallandsposten kommer dock att öka sin upplaga i år. Och kanske nästa också enligt chefredaktör Viveka Hedbjörk.

Fler nyheter och diskussioner
Pressens Samarbetsnämnd föreslår att PO och PON blir MO och MON, och innefattar även etermedier och sociala medier.

För ett år sedan togs beslutet att göra om Sydsvenskan.se. Medievärlden har pratat med några inblandade, och porträtterat Anders Olofsson.

ETC väcker liv i Smålands Folkblad och satsar i Hällefors.

Det finns ett stort behov av resurser till utvecklingsarbetet. Men ändå snålas det ordentligt från mediehusen, visar en undersökning på Norska Handelshögskolan BI.

En svensk kändissajt har siktet inställt på att bli störst i världen, skriver Resumé.

Inför flytten till Kungsholmen är den anställda på Aftonbladet och Svenska Dagbladet oroliga. Bland annat för att det ska bli trångt och att det inte finns något gym i lokalerna skriver Dagens Media.

Second Opinion har frågat 18 nyhetsredaktioenr om etisk policy. Sex av dem hade aktuella dokument de ville dela med sig av.

Därför kritiseras årets fredspristagare, Liu Xiaobo, av andra dissidenter. Ulrika K Engström förklarar.

Mediefolk
Elisabeth Bäck är tillbaka som chefredaktör. Hon tar över Katrineholms-Kuriren när Krister Wistbacka går i pension i maj.

Lasse Bernfalk blir ny kanalchef för SR Jönköping. Han var tidigare chefredaktör för Kristianstadsbladet.

Sofia Wadensjö Karén blir chefredaktör på tidningen Vi. Hon är för närvarande featurechef på Aftonbladet.

Cissi Elwin Frenkel blir publisher på tidningen Chef. Ett uppdrag hon ser fram mot: ”Jag har egentligen hållit på med sådant ända sedan tiden på Bullen”.

Ylva M Andersson, tidigare bland annat mediereporter på GP, blir ny kanalchef på SR Göteborg.

Malin Olofsson och Daniel Öhman, båda Ekot, har utsetts till årets miljöjournalister.

Maciej Zaremba har fått Publicistklubbens Guldpenna.

Medieveckan: Namndebatt och Bonnierjakt

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Misstänkt mördare i Malmö namnges

Den 9 november publicerade Expressen namn och bild på den 38-åring som nu är anhållen för skotten i Malmö. Thomas Mattsson förklarar varför på sin blogg. Dagen efter följde Aftonbladet (Jan Helin om sitt beslut här) och Metro efter. Gefle Dagblads före detta chefredaktör Robert Rosén tycker det var rätt beslut, han förklarar varför här. Med det finns också andra röster, till exempel juridikbloggens Mårten Schultz. Medievärldens Axel Andén anser att det är en problematisk publicering.
38-åringen greps under helgen. Då vann också MFF SM-guld samt en stor damm brast i Osby. Här berättar City Skåne och Sydsvenskan hur de hanterade de nyhetstunga dagarna.

Bonniers mediemakt synas

Aftonbladet Kultur har gjort en sammanställning över Bonniers grepp över medierna i Sverige. Åsa Linderborg tycker inte det ska kallas granskning. Dala-Demokratens politiske chefredaktör Göran Greider eldar på mot DN:s ledarredaktion. Så här ser Jonas Bonnier på sin och koncernens makt.

SD skaffar sig Stureplansbloggare

Alexandra Brunell ska börja blogga för Sverigedemokraterna, Annika Hamrud analyserar. Expo fyller 15 år och tidningens chefredaktör Daniel Poohl listar de åtta viktigaste lärdomarna.

Förtroendebarometern presenterades

SR är det medieföretag som har störst förtroende hos allmänheten. SVT kommer på andra plats. Bara 12 procent av de tillfrågade kände förtroende för debattsajten Newsmill. Chefredaktör Leo Lagercrantz tycker det är sensationellt bra.

DD vänder till vinst

Med hjälp av drastiska åtgärder har DD på mindre än två år minskat sina kostnader med 19 miljoner och kommer att gå med vinst i år. Även om ledningen i dagsläget inte vill avslöja hur stor.

Fler ska ta betalt på nätet

Strömstads Tidnings betalmodell på nätet har gått bra. Nu ska modellen spridas vidare inom Stampen-sfären. Nästa på tur är GP.se.

Medievärlden fyller ett år som enbart sajt

Här, här och här listar vi några erfarenheter. Här tycker några mediechefer till om förändringen. Vi har också börjat med månadssamanställningar över vad vi publicerat.

Fler nyheter och diskussioner

Schibsted Sverige går som tåget. Rörelseresultatet tredje kvartalet ökade med 162 procent.

PP Pension har tagit fram ett paket med pension och försäkringar riktat mot frilansar.

Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström slipper en förtalsrättegång. Personen som stämt honom sitter nämligen häktad.

Bevakningen av bluffbomben gick snett – utom hos ett antal bloggare skriver Medievärldens chefredaktör Axel Andén.

Så får utgivarna ansvaret för artikelkommentarer skriver Berling Press publisher Anders Ahlberg.

Mediefolk

Marica Finnsjö blir ny utvecklingschef på Aftonbladet

Marie Johansson Flyckt är ny redaktionschef på JP.

Henrik Berggren lämnar Dagens Nyheter

Medieveckan: Kungajakt och hemlig app

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Kungen, boken och presskonferensen

Boken, Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken, har väckt stor uppmärksamhet ur flera aspekter. En av författarna, Tove Meyer, får inte längre jobba som researcher på P3. Programdirektör Björn Löfdahl förklarar varför. Hur och varför ska tidningarna hantera uppgifterna i boken? Hans Månson tar upp frågan om ”förlagsjournalistik”. Fd. PO Pär-Arne Jigenius diskuterar det på DN Debatt. Här resonerar ett antal utgivare om hur de tänkt. Och i torsdags höll kungen presskonferens – i radioskugga.

Iphone-app svartbygge från början

När cheferna inte nappade på Magnus Wahlbergs tankar på en Ipnone-applikation bygde han den själv. Utan lov. Och genom att ta sig in i hemlighet på företagets server. Men när han visade upp vad han gjort blev han förlåten och har nu fått göra färdigt 24Norrbottens app på arbetstid.

Betalvägg plusaffär trots läsarminus?

The Times tappade över 60 procent av sina nätläsare sedan man införde sin betalmodell i juni. Enligt Techcrunch är det ändå en plusaffär då prenumerationsintäkterna överstiger de förlorade annonsintäkterna. En kalkyl som dock är ifrågasatt. The Times chefredaktör James Harding har inga andra alternativ än den inslagna vägen.    

SD tar plats
Eskilstuna-Kuriren gjorde ett kraftfullt ställningstagande för humanism, vidynthet och tolerans i torsdagens tidning. Den bakomliggande orsaken är att SD blev tredje största parti i kommunen. Författaren och journalisten Annika Hamrud understryker vikten av att inte köpa Sverigedemokraternas språkbruk. Partiet är inte ”invandringskritiskt” som de själva hävdar utan kulturrasistiskt menar hon.

Annonskonjunkturen håller i sig

Under veckan kom flera bevis på att annonskonjunkturen håller i sig. IRM presenterade siffror för tredje kvartalet. TU:s internetbarometer visar att pengarna strömmar in till landsortstidningarnas sajter. Och storstadspressen ökade ordentligt på printsidan.

Fler nyheter och diskussioner

Östran hade stora problem med sin tryckpress. Den stod still i två dagar innan produktionen kom igång igen.

DN:s kulturchef Björn Wiman ångar publiceringen av en seriestripp som bland annat handlar om ”judarna på Bonniers”.

Bombhotet mot NSD visade sig komma från en dator på polishuset i Luleå.

Advokaten som stämde Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström för förtal har nu häktats igen. För ett liknande brott som första publiceringen handlar om.

Aftonbladet blev blåst
– luftkuddenyheten visade sig inte stämma.

Uppdrag Gransknings reportage från Bjästa friades av Granskningsnämnden.
 
Norrbottens-Kurirens stiftelse vill dela ut pengarna från tidningens försäljning till de anställda.

MFF-spelare hoppade in som fotograf åt Sydsvenskan.

Magnus Hedman hotar att stämma Se & Hör samt Aftonbladet för att de publicerat förtal och personangrepp skriver Resumé.

Reklamradion minskar i räckvidd på grund av MTG Radios ras skriver Dagens Media.

Ett kommunalråd i Blekinge retade upp sig på Södermanlands Nyheters ledarskribent och uppmanade till mejlbombning skriver Journalisten.

Mediefolk

Vilka ska få Stora Journalistpriset. De tre klasserna är Årets Avslöjande, Årets Förnyare och Årets Berättare.

Bang förlorar sin chefredaktör.

Bonnier Tidskrifter får ny chef för sitt kreativa sälj.

K-G Bergström börjar på Expressen.

DI får ny korre i New York.

Nästa Medievecka

Medieakademins höstseminarium i Göteborg den 10 november. Medievärlden finns på plats och bevakar.

WAN/Ifras konferens om produktion, distribution & upplaga i Västerås den 10 och 11 november. Medievärlden finns på plats och bevakar.

Medieveckan: Gota räknar på Östran

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Östran får nya ägare

Östrans vd Karin Mattsson råkade skicka i väg ett förslag på hennes nya kontrakt till alla anställda. Där stod det att tidningen var till salu och att hon skulle sluta. Medievärlden kom fram till att Gota Media var den logiska köparen sedan Herenco av allt att döma backat ur affären. Gotas vd Bennie Ohlsson bekräftade dagen därpå.

Lyckad start för Feministiskt Perspektiv

För exakt en vecka sedan lanserades sajten där den kommande nyhetstidningen Feministiskt Perspektiv skulle samla in namn på betalande prenumeranter. Målet var 1 500 stycken. Det var uppnått redan efter fem dagar.

Hildebrandt lämnar krigen

Aftonbladets erfarna krigsreporter Johanne Hildebrandt slutar bevaka oroshärdar för tidningen beroende på bristande back-up från redaktionen. Dilsa Demirbag-Sten undrar varför Hildebrandts nyhetsartiklar inte publiceras och spekulerar i att en anledning kan vara att det är ”primadonnan Jan Guillous känsliga nerver som inte får retas”. Chefredaktör Jan Helin tillbakavisar anklagelser om censur.

Fångar på Facebook

Medievärldens nya krönikör, Ulrika K Engström, berättar om vardagen för kinesiska yttrandefrihetskämpar. Trots husarrest kan de vara ute på Facebook. Samtidigt publicerade Reportrar utan gränser sitt pressfrihetsindex. I samband med det krävde organisationen att fredspristagaren Liu Xiaobo ska friges. 

De vann tidskriftspriserna

Avundsjukt, men utan att vara missunnsamma, konstaterar Medievärlden att Dagens Media utsågs till årets digitala tidskrift. En intervju med chefredaktör Fredrik Svedjetun här, och alla pristagare här.

 

Både upp och ner

Senaste mediebyråbarometern visar på att valet gav en rejäl skjuts. Till exempel ökade landsortspressen 33 procent i september jämfört med samma månad i fjol. De danska dagstidningarna fortsätter att tappa upplaga i snabb takt.


Fler nyheter och diskussioner

PON fäller Norrbottens-Kuriren för en artikelkommentar där en omskriven familj i Vojakkala beskrivs som ”ohyra”.

Smakannonser får snart premiär i England.

Medierna bättre på att beskriva SD än de som deras politik riktar sig mot skiver Axel Andén. Här tar han upp faran att bevaka främlingsfientliga rörelser utan en egen och stabil värdegrund.

16 i fjol, närmare 50 i år. Redaktionsledardagarna lockar fler deltagare.

Metro ökar omsättningen och går nu med vinst.

Sverige och EU är skyldiga att använda alla tillgängliga medel för att hjälpa Dawit Isaak visar en rättslig analys.

Sveriges Annonsörer gör en light-version av ”the Office”.

Resume skriver om att DN anklags för olagliga reklammejl.

Kvällspostens förre chef, Staffan Erfors, ska bli redaktionschef på tidningen S. Facket är öppet kritiskt till rekryteringen skriver Dagens Media.

 

Klickraket

Många klick blev det när Medievärlden publicerade ett fiktivt redaktionsmöte på DN efter det omskrivna reportaget om livet i en vindsvåning publicerades i Bostad.

 

Mediefolk

Hans Sternlund blev årets lokalredaktör och Andreas Lovén fick årets Nära-pris på Närakonferensen i Örebro. Medievärldens Caroline Thorén är på plats.

De får stipendium från Bildleverantörernas förening.

Per Agerman tar över sajten Realtid.se.

Gunnar Svensson ny chefredaktör på Sydöstran.

Jonas Klint lämnar Karlskoga Tidning.

Lars Adaktusson slutar på TV8.

Fler mediefolk i spalten till höger.

Nästa Medievecka:

26 – 27 oktober, Internetdagarna.

26 oktober, premiär för 24UNT, läs mer här.

27 oktober, Mobile Marketing 2010

Medieveckan – mångmiljonmiss och Ipad

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Valet

På söndag är det val. I våras gjorde Medievärlden en kartläggning av var partierna står i ett antal mediepolitiska frågor. Det har vi följt upp med en enkät om presstödetKulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och socialdemokraternas mediepolitiska talesman Helene Petersson har tyckt till om ägarkoncentration och public service bland annat. Dala Demokratens ledarskribent Robert Sundberg oroas för en framtid där en ägare kan kontrollera halva dagspressen.

Är det rimligt att tidningar som går med vinst får presstöd? Det frågar sig medieekonomen Stefan Melesko. I en analys tittar han på vilken betydelse presstödet har i flera stora tidningskoncerner: Vinst i en statsstött företag betyder en välfärdsöverföring från skattebetalarna till företaget och det är verkligen långt ifrån en självklarhet att så skall ske. Svenska Dagbladets vd Raoul Grünthal och Skånska Dagladets vd Thomas Grahl berättar om stödets betydelse för deras respektive verksamheter. Vår kartläggning visar att de borgerliga partierna är rejält splittrade i sin syn på presstödets framtid.

Rakel väcker känslor
I förra veckan berättade vi att när polisradion tystnar kan det kosta en slant för redaktionerna. Tjänsten Händelseinformation från SOS Alarm kan kosta över 100 000 kronor. Ulf Scheithauers debattartikel om att det är ett missbruk av en monopolsituation har fått 24 kommentarer och vi har frågat ett antal redaktioner som använder tjänsten i dag om hur den fungerar.
 
Mångmiljonmissen
Åtskilliga miljoner i annonsintäkter för Svenska Dagbladet saknades i Presstödsnämndens rapport. Enligt ursprungsversionen blev SvD:s förlust över 320 miljoner 2009. Men där saknades intäkter från annonsbolaget. Missen förklarar rapportens författare Karl Erik Gustafsson med att tidningsföretagens årsredovisningar allt mer blir som en snårskog i takt med att allt fler verksamheter hamnar i separata bolag. Det kan leda till att det inte blir fler analyser som bygger på tidningarnas bokslut.
 
Han tar över HD
Han har ingen dagstidningserfarenhet men kan mycket om uppslagsböcker. HD:s nya vd Pontus Bodelsson är i dag vd för Nationalencyklopedin:
–      Det som gjorde att jag sökte jobbet på HD var att de utmaningar vi haft på Nationalencyklopedin i form av nya digitala kanaler och gratiskonkurrenter är ungefär desamma i tidningsvärlden.
 
Ipad – så långt har mediehusen kommit
Aftonbladet släpper sin första Ipad-app ”i god tid för jul”. Andra håller som bäst på med att skaffa resurser för att börja utveckla något. Det visar Medievärldens pejling av hur långt tidningarna kommit när det gäller läsplattor.
 
Fyra procent räcker
Stampens vd Tomas Brunegård berättar i en intervju att han är nöjd med koncernens marginal på fyra procent första halvåret. ”Även om det inte är ett något toppresultat.”  Att koncernen tredubblade resultatet skrev vi om här.
 
TU lägger ner Medieutbildarna
Utbildningsverksamheten ska integreras i den övriga verksamheten. Därför fasas nu Medieutbildarna ut.
–      Alla de utbildningar som är efterfrågade och inte går med förlust ska vi absolut fortsätta med. Det är inte fråga om att lägga ner utbildningarna, vi ska bara sluta bedriva dem i eget bolag, säger TU:s vd Anna Serner i en kommentar.
 
Nomineringarna klara
7 oktober blir det känt vilka som vinner i de olika klasserna i Årets Dagstidning. Nu har nomineringarna börjat publiceras. Hittills: Årets Redaktion, Årets Dagstidning Digitala Medier och Årets Annonskampanj
 
Fler nyheter och diskussioner:
 
En nystartad distributionsakademi ska få fason på adresserna. Till fromma för både bud och prenumeranter.
 
Samarbete över alla gränser är en viktig förklaring till varför svd.se precis tagit sig över den magiska gränsen en miljon unika besökare på en vecka.
 
Dalarnas Tidningar tredubblade sin trafik på valsajten med hjälp av maratonchatt.
 
Norrköpings Tidningar förlorade Marcus Birro som krönikör och bloggare efter en sågning av hans senaste bok.
 
SvD tar in SD annonser sedan chefredaktör Lena K Samuelsson kommit fram till att det inte är skadligt för tidningens varumärke.
 
Mediefolk
Ann Lagerström chef för Vi:s nya titlar
 
Lennart Persson lämnar Aktuellt
 
Lennart Kriisa blir chefredaktör på Lag & Avtal

Fler Mediefolk i spalten ”Nytt om folk” till höger.

Veckan som kommer
Medievärlden presenterar de nominerade i de resterande klasserna i Årets Dagstidning, bland annat Helhetspriset.

Bokmässan i Göteborg, Medievärlden är på plats onsdag och torsdag.

Medieveckan

I dag är det premiär för Medievärldens veckobrev som innehåller en summering av veckans händelser och kommer varje fredag vid lunch.

För precis en vecka sedan satt jag och Axel på bussen till Tjärö och Sweden Social Web Camp. Det blev en omtumlande upplevelse som vi sammanfattat här och här.

Vi hade precis publicerat några artiklar om Schibsteds fina resultat för första halvåret. Läs här, här och här. Det hade också kommit signaler om en riktigt positiv utveckling för Sydsvenskan. Något som Medievärlden sedan fick bekräftat. Såväl IRM som säljbolagen har också bekräftat att annonsmarknaden går stabilt åt rätt håll. Läs mer här och här.  Vi håller givetvis koll på utvecklingen!

I går gjorde min kollega Ylva sin sista arbetsdag på Medievärlden. Hon drar vidare till Appelbergs och nya spännande uppgifter. Så nu är jag äldst på bygget. Både om man räknar i tid här eller om det är prästbetyget som gäller. I november har jag varit här i elva år.

För lång tid på en och samma arbetsplats enligt vissa. Men eftersom nästan allt (arbetsplats, arbetsuppgifter, kollegor, chefer, verktyg, plattformar) har blivit utbytt minst en gång sedan jag började har jag aldrig upplevt någon stagnation (det enda som i viss mån är det samma är intervjuobjekten, men de har i regel också fått nya uppgifter under de här åren). Och nu har vi börjat blogga också. Eller bluddra – som en vasstungad vän sa till mig. Hur som så är det roligt med en ny form.

Och mycket snart får vi en ny kollega också. Förhoppningsvis kan vem det blir presenteras i början av nästa vecka. Den här veckan har mycket av vår tid gått åt till att intervjua kandidater, ringa referenser och fundera över vem det ska bli. Men det har ändå blivit lite nyheter på sajten – här är hela listan: