Annons: Mediedagen 2019

Inte alltid publicist först

Ett mantra som verkar sprida sig efter #metoo är att en utgivare alltid i första hand ska vara publicist. Det är inte helt sant av ett väldigt enkelt skäl.

Bland andra Aftonbladets nu sjukskrivna publisher Sofia Olsson Olsén har gett utryck för problemet med att både vara utgivare och arbetsgivare och att arbetsgivaransvaret ibland kan gå före. Vilket kritiserats av bland annat Resumés Andreas Rågsjö-Thorell och Malin Ekman i Svenska Dagbladet som menar att en utgivare alltid ska vara publicist i första hand, även när det gäller det egna företaget.

Men det finns ett annat skäl än arbetsgivaransvaret till att det inte går att vara publicist i första hand när det gäller interna förhållanden. Det är för att du är en del i skeendet och därmed en part i målet. Och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att leda bevakningen av ett skeende där du också är en aktör.

Däremot går det självklart, som Dagens Nyheter gjort på ett föredömligt sätt, att vara transparent med vilka åtgärder man gör internt. Men det handlar då om sparsmakade artiklar med få detaljer – inga braskande granskningar på flera uppslag.

Det går emot allt man normalt tror på, men i dessa fall kan det faktiskt vara bättre att låta konkurrenterna stå för bevakningen, trots att man vet mer än dem. Och att själv nöja sig med rewrites av andras bevakning och egna transparensbloggar eller kortfattade transparensartiklar.

Om det bara gällde konflikten mellan arbetsgivaransvar och utgivaransvar skulle det peka på att problemet vore publisherrollen. Den rollen har sina problem, vilket Stefan Melesko precis skrivit om i en text på Medievärlden Premium, men problemet med att inte bevaka sig själv skulle inte lösas genom att den avskaffades. En chefredaktör och ansvarig utgivare är lika mycket en del av företaget som en vd med arbetsgivaransvar.

Expressen försökte hindra Medievärldens publicering

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har försökt få Medievärlden att avpublicera eller plocka ut delar av artikeln om sexism på Expressen. UPPDATERAD

Eftersom Expressen har kommenterat och ifrågasatt hur jag arbetat med artikeln om sexism och övergrepp på Expressen ska jag här försöka redogöra så öppet jag kan för hur vi har jobbat.

Jag ska börja med att vara helt transparent. Det stämmer att jag är vän med en av källorna till artikeln om sexism på Expressen: kvinnan som gjort polisanmälan (Jag kan säga det nu eftersom jag fått hennes godkännande). Jag har pratat med över 20 olika källor för denna artikel, några av dem sade uttryckligen att de bara ville prata med mig. Jag bedömde därför att jag var den enda som kunde göra det här jobbet.

Detta har Expressen sedan använt som en förevändning för att försöka påverka publiceringen. Det har förvånat mig hur mycket energi som har lagts på det från Expressens sida.

Det började egentligen dagen innan publiceringen när Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ringde till mig, innan jag hade sökt honom. Han gav sin syn på fallet som ledde till polisanmälan. Han uttryckte, bland annat, att Medievärlden skulle se löjliga ut om vi skrev om det och att det skulle skada Expressen. Jag förklarade att Medievärlden fattar sina egna publiceringsbeslut.

Efter det hade vi en bra kontakt där Thomas Mattsson svarade på våra frågor, och efter publiceringen hade han synpunkter på texten som vi delvis tillmötesgick: Vi gjorde en tydligare rubrik som förklarade att det var länge sedan. Vi tog bort uppgiften om att kvinnan misstänktes ha blivit drogad. Däremot gick vi inte med på att ta bort passagen där en Expressenchef delgavs misstanken om brott på Amaranten i sällskap av en annan Expressenchef, trots att Thomas Mattsson tyckte att vi borde stryka den.

Cirka två timmar efter publiceringen ringer Thomas Mattsson mig och frågar om min relation till källan. Jag bekräftade denna och därmed hennes identitet för honom eftersom jag vet att hon kontaktat dem i eget namn. Då säger Thomas Mattsson, bland annat, att detta är en av de största skandalerna i den svenska presshistorien, att Expressen kommer att agera, att Expressen kommer att gå ut både internt och externt och att det kommer att bli en fråga mellan Bonnier och vår nya ägare Alma. Han säger att detta kommer skada både Medievärlden och kvinnan som gjort polisanmälan. Han rekommenderar mig att avpublicera artikeln. Det har jag aldrig någonsin varit med om förut, så jag ber att få ringa upp.

När jag ringer upp efter cirka 30 minuter är hans linje att vi ska plocka bort delen som rör polisanmälan och göra en egen artikel av den där min kollega får gå igenom källmaterialet. (Och jag och Thomas Mattsson har inte en relation där vi brukar ge varandra publiceringsråd)

Jag säger att vi inte kommer att ta bort eller ändra något i vår publicering, och att han får göra vad han vill. Men jag tycker idén att låta min kollega också göra en egen intervju och uppdatera den passagen är bra, så det gör vi. Efter det lade vi till en rad om att hon också varit textförfattare, fast jag kvarstår som huvudskribent med bildbyline. Jag hade kanske sluppit den här kritiken om jag hade bett min kollega att göra intervjun med denna specifika källa redan från början.

Senare på kvällen ringer en reporter från Expressen upp mig och intervjuar mig om min relation till källan. Den artikeln går att läsa här. Igår bloggade Thomas Mattsson om min relation till källan här.

Jag har aldrig haft något otalt med Expressen eller någon av de anonymiserade personerna i artikeln. Jag svarar gärna på frågor om detta, så länge det inte kan innebära någon risk att mina källor röjs. Jag har hela tiden sett som min främsta uppgift att skydda mina källor. Att Thomas Mattsson berättar uppgifter om en anonym källa som anmält ett sexualbrott som gör det möjligt att ringa in vem det är, har så klart gjort det svårare för mig att skydda mina källor.

Jag har under några dagar fått uppleva trycket från en mäktig mediekoncern och det har varit en intressant upplevelse som också säger något om vad den här frågan egentligen handlar om: Det tryck som fått så många journalister att inte våga berätta om vad chefer och kollegor i mediebranschen utsatt dem för, men som nu gör det i samband med #metoo.

UPPDATERAD 17/11: Expressen har nu brutit kontraktet med frilansmedarbetaren efter nya anklagelser, de senaste övergreppen ska ha skett i somras..

Länkar:

Medierna i P1 har gjort en inslag om publiceringarna här.

Här är texten i Medievärlden

Här är Expressens text

Här har Thomas Mattsson bloggat om publiceringen.

Här har Aftonbladet skrivit och själva intervjuat

Här har SVT skrivit