Annons: Mediedagen 2019

Modest pris att vänta på förlusttyngda Mitt i

Före månadsslutet ska buden på Mitt i-tidningarna lämnas. Prislappen väntas bli modest. De 31 gratistidningarna har gett riskkapitalbolaget Segulah en samlad förlust på drygt 300 miljoner kronor.

Den 1 augusti 2014 köpte Segulah de då mycket lönsamma gratistidningarna från Stampenägda VLT. Året innan hade tidningarna gett en vinst på över 70 miljoner kronor. Prislappen var 454 miljoner kronor.

I fem månader gick tidningarna med vinst för Segulah, sedan växte förlusterna: 2015 blev det 65 miljoner back, 2016 en förlust på 139 miljoner och 2017 ytterligare 48 miljoner i förlust. 2018 har inte redovisats, men lär ha adderat ytterligare till den kvarts miljard som redan ansamlats.

Mitt i:s koncernmoder Topco har successivt skrivit av halva goodwillvärdet och amorterat externa lån som utöver ägarlån finansierade köpet. I fjol bokfördes tidningarna till måttliga 74 miljoner kronor, ungefär i nivå med den årliga vinsten under gratistidningarnas goda tider.

Nu lämnar grundaren Gabriel Urwitz ordförandeposten efter ett kvarts sekel och samtidigt lämnar Segulah tidningsbranschen. Om en köpare går att hitta.
Ett prospekt från Swedbank är nu ute på marknaden. Den logiske köparen är Direktpress, som med tuff priskonkurrens på annonser pressat Mitt i-tidningarna ner i förlustträsket.

Segulahs ordförande Joachim Berner insåg tidigt att det bara fanns plats för en gratistidning i varje kranskommun till Stockholm och gjorde flera försök att köpa Direktpress. Men processen avbröts med hänvisning till oklarheter i Direktpress bokföring och värderingar.

I stället blir det nu Segulah som ger upp striden. Förlusterna är möjligen försmädliga, men ”felräkningspengar” i det stora investmentbolaget. Det heter ju inte riskkapitalbolag för inte.

Leif Holmkvist

Läs mer

Mitt i-tidningarna till salu (2019-01-28)