Annons: Mediedagen 2019
Lennart Fernström t.v. och Syres monter på Vegomässan t.h. Foto: Press och Djurrättsalliansen.

Tidningen Syre slår tillbaka mot Icas vegobojkott: ”Fegt”

Efter att GP berättat om kopplingar mellan Vegomässan och militanta djurrättsaktivister har Ica ställt in sitt deltagande. Tidningen Syre, som planerar ställa ut på mässan, reagerar motsatt. "Funderar på att öka vårt deltagande på Vegomässan efter detta", säger chefredaktören Lennart Fernström.

Göteborgs-Posten har under den senaste tiden granskat hur djurrättsaktivister attackerat svenska lantbrukare för deras djurproduktion. Tidningen har också visat på kopplingar mellan Vegomässan och de grupper som ska ha attackerat bönder. Bland annat ska militanta aktivister ha varit funktionärer på mässan, som arrangeras av Djurrättsalliansen Sverige. Det har fått Ica, som skulle varit premiumutställare under mässan, att ställa in sitt deltagande. Det skriver tidningen Land Lantbruk. Även Axfood ska överväga att lämna mässan, skriver Land Lantbruk vidare.

På mässan, som kommer hållas i september, ska tidningen Syre ställa ut. Tidningens chefredaktör Lennart Fernström reagerar tvärtemot Ica. Matjättens agerande får honom att överväga att förstärka tidningens närvaro på mässan.

– Funderar på att öka vårt deltagande på Vegomässan efter detta, skriver han i ett SMS till Medievärlden.

Han kallar Icas beslut för ”fegt och okunnigt” och menar att bolaget riktar sin bojkott åt fel håll.

– Vegomässan är ett unikt och fantastiskt arrangemang som genomförs tack vare massa ideellt arbete från personer som kämpar mot våld och dödande. Att kräva att de ska ha koll på vad varje volontär gjort i alla sammanhang är inte bara orimligt utan skulle också troligen i sig kräva olagliga handlingar.  Ica borde istället bojkotta och sluta vara en del av den industri som dagligen står för det våldet och dödandet.