Annons: Mediedagen 2019
1177. Foto: Lucas De Vivo

Polisen inleder förundersökning mot Computer Sweden

Polisen utreder nu den polisanmälan som gjorts mot anställda vid Computer Sweden. Det var efter att tidningen avslöjat att vårdentreprenören Medhelp, genom en underentreprenör, lagt ut miljontals sekretessklassade samtal på nätet som medarbetarna polisanmäldes. UPPDATERAD

Computer Sweden avslöjade en av de värsta läckorna av sekretesskyddat material i svensk historia. Bolaget Medhelp hade, genom en underentreprenör, lagt ut miljontals samtal till sjukvårdsupplysningen 1177 på en server som gick att nå via en vanlig webbläsare.

Anställda på Computer Sweden, bland annat chefredaktören Marcus Jerräng, anmäldes av Medhelp efter att de avslöjat läckan. Bland annat för att de i en artikel visat hur man kunde komma åt uppgifterna själv, uppgav Medhelps affärsområdeschef Björn Arkinger till DN när anmälan lämnades in.

Computer Swedens chefredaktör Marcus Jerräng har avböjt alla kommentarer om polisanmälan, men skriver på Twitter att det inte stämmer att de publicerat hur man kommer åt filerna själv.

Nu har polisen inlett en förundersökning om ärendet. Det uppger Mani Ghiasvand, som är den polisiära förundersökningsledaren i fallet, för Medievärlden.

– Dock föreligger det förundersökningssekretess vilket innebär att du inte får ut några uppgifter i dagsläget, skriver han i ett mejl.

Ingen åklagare har ännu blivit inkopplad i ärendet.

– Vi måste ta reda på lite bakgrund innan vi kopplar in en åklagare, skriver Mani Ghiasvand.

Uppdaterad: I en tidigare version framgick inte att Marcus Jerräng tillbakavisar att de skulle ha visat hur man själv kunde komma åt uppgifterna på servern.