Annons: Mediedagen 2019
Eigil Söderin, tf chefredaktör Dagens ETC. Foto: Press

”De stora utsläpparna kommer billigt undan i medierna”

Året som gått...

Klimatet var förra årets stora mediehändelse, men rapporteringen i media brister på flera sätt, säger Eigil Söderin, tf chefredaktör för Dagens ETC.

Vad var den stora mediehändelsen 2018?

– Klimatet, utan tvekan. Trots en exceptionell värmebölja och rasande skogsbränder krävdes 15-åriga Greta Thunbergs skolstrejk för att svenska medier skulle ge klimatkrisen det utrymme frågan förtjänar.

Vad var 2018 års viktigaste publicering?

– Den stod inte medierna för, utan en facklig tankesmedja – Katalys – som tillsammans med sociologiprofessor Göran Therborn visade hur akut problemet med ojämlikhet blivit i Sverige. En enorm maktförskjutning i samhället som medierna till stor del missat att rapportera om.

Vad var sämst under förra året?

– Också klimatkrisen. Det är strukturellt problem som allt för ofta reduceras till ett individuellt livsstilsprojekt. Ett av många skräckexempel var när SVT gav rådet att av miljöskäl ta med sig en lätt väska ombord på flyget till solsemestern. Samtidigt kommer de stora utsläpparna ofta billigt undan i medierna. Dessutom ser jag se en smygande anpassning efter en högerextrem världsbild när det görs reportage om ”godhetsknarkare”.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen 2019?
– Ökad politisk polarisering och ängsliga mediebolag som dras med i opinionssvängningar i sociala medier. Men det verkar äntligen finnas en växande betalningsvilja för god journalistik. Hoppas det håller i sig.