Annons: Mediedagen 2019
Mittmedias vd Per Bowallius.

”Mittmedias vd nära köpas ut”

Mittmedias styrelse saknar, enligt Medievärldens källor, förtroende för vd:n Per Bowallius. Men han får sitta kvar för att inte störa försäljningen. Ordföranden Bengt Ottosson har förhandlat fram en större fallskärm, men styrelsen lade i veckan frågan på is.

Förhandlingarna mellan Mittmedia och Polaris Media eller Bonnier AB går in i slutskedet, uppger källor till Medievärlden. Första veckan i februari ska de båda spekulanterna lämna bindande bud. Före 1 mars väntas affären vara klar. Mittmedia uppges vara på gränsen till obestånd och kan knappt betala ut löner.

Några veckor före jul var Mittmedia och Polaris nära en avsiktsförklaring. Bonnier kom in sent i förhandlingarna, som tog ny fart efter helgerna. Vid årets första styrelsemöte uttryckte en majoritet i styrelsen sin misstro mot vd Per Bowallius. Men han anses ha en viktig roll i förhandlingarna med de tänkta köparna och beslutet blev att han får sitta kvar till affären är genomförd. Då väntas han enligt praxis säga upp sig självmant.

Per Bowallius anställningsavtal ger sex månadslöner om nära 300 000 kronor vid egen uppsägning, 12 månader om han får sparken. Men han ville ha bättre villkor. Därför gav styrelsen ordförande Bengt Ottosson mandat att förhandla upp fallskärmen vid egen uppsägning till högst 12 månader. Det skulle ge omkring 3,5 miljoner kronor, som han enligt uppgift begärt att få i klumpsumma. Det ger en kostnad för koncernen på 5 miljoner kronor.

Enligt Medievärldens källor har Bengt Ottosson förhandlat upp Bowallius fallskärm till nästan det dubbla. Men styrelsen beslöt i veckan att lägga vd-fallskärmen på is tills vidare. På frågan om varför fallskärmen omförhandlats svarar Bengt Ottosson kortfattat i ett sms:

”Per har det anställningsavtal som tecknades när han tillträdde som vd 2016. Inga förändringar är gjorda.”

Han säger sig också ha förtroende för Per Bowallius som vd.

Leif Holmkvist