Annons: Mediedagen 2019
ETC-grundaren Johan Ehrenberg. Foto: Commons Wikimedia

Miljonskräll för ETC:s egna presstöd

Vänstertidningskoncernen ETC:s läsarinsamling, som de kallar folkets presstöd, har hittills inbringat 1,5 miljoner kronor till tidningen.

ETC fick sitt presstöd nedskrivet med flera miljoner efter att nämnden låtit kontrollräkna tidningens upplägg med gåvoprenumerationer. Som ett svar startade vänstertidningskoncernen vad de kallar Folkets presstöd. Det går ut på att läsarna själva ska skänka pengar via autogiro.

”En radikal och kritisk morgontidning kommer aldrig långsiktigt kunna finansieras genom statliga presstöd eller annonser (de flesta annonsörer gillar inte vår hårda klimataktivism till exempel). Vi kan bara bygga framtiden på våra läsare, precis som vi hoppas de bygga ett motstånd på det Dagens ETC kan berätta”, skrev koncernens ägare Johan Ehrenberg när stödet lanserades.

Nu uppger tidningen själva att 690 personer skrivit upp sig som donatorer till ”presstödet” och att de fått in 1,5 miljoner kronor.