Annons: Mediedagen 2019
Första bilden på Johan Persson och Martin Schibbye efter benådningsbeskedet. Tagen inne i Kalityfängelset, fotograf: Johan Persson.

Kalityfonden lägger ned – har nått sitt mål

Morgonkollen

Inga journalister sitter längre i Kalityfängelset, där Johan Persson och Martin Schibbye satt fängslade. Därför läggs nu Kalityfonden ned.

16 journalister släpptes från det ökända fängelset Kality under 2018. Det betyder att det inte längre sitter någon reporter eller fotograf fängslad av den etiopiska regimen i Kality. Därför har nu Kalityfonden, som syftade till att samla in pengar för att förse fångar med mat, mediciner och juridisk hjälp, valt att avveckla sig själva.

”Det har varit ett fantastiskt år då kollega efter kollega som släppts ringt och tackat för vad fonden betytt för dem. En påminnelse om hur viktigt det är med praktisk solidaritet och inte bara ord. Ett stort tack till Journalistförbundet som möjliggjort ett arbete där personer fått cash under radarn i ett land där journalistik var kriminaliserat. Och ett stort tack till alla som gett små och stora bidrag till fonden under året”, säger styrelseledamoten Martin Schibbye, som tillsammans med fotografen Johan Persson satt fängslade i Kalityfängelset mellan 2011 och 2012.

Kalityfonden startades  på initiativ av Martin Schibbye och Johan Persson 2013 för att stödja de journalister som satt i samma fängelse som de själva gjort. Pengarna kommer främst från försäljningen av deras bok 438 dagar, där 10 procent av intäkterna gått till fonden. Sedan starten har fonden betalat ut över en miljon kronor.

De pengar som finns kvar i fonden kommer att fördelas lika mellan kampen för att frige Dawit Isaak och Internationella Journalistfederationens Safety Fund, som stöttar journalister i nöd världen över.