Annons: PP Pension
Charlotta Friborg. Foto: Press

”Det visade hur sårbara vi är för dold påverkan”

Året som gått...

The Guardians avslöjande om Cambridge Analytica, som visade hur sårbar den nya teknologin är för dold påverkan, var den viktigaste publiceringen under året, säger Charlotta Friborg, programchef på SVT Nyheter.

Vad var årets stora mediehändelse?

– Det var trots alla valet och de långdragna regeringsförhandlingarna. Det blev en historisk höst där journalister och statsvetare frekvent sökte stöd i Regeringsformen för att reda ut turerna. Som god tvåa kommer det exceptionella beslutet att ställa in Nobelpriset i litteratur.

Vad var årets viktigaste publicering?

– The Guardians avslöjande om Cambridge Analytica, som visade hur sårbara vi är för dold påverkan i den digitala tidsåldern och hur lättvindigt Facebook sett på personlig integritet.

Vad var sämst under året?

– Jag skulle säga att det är jämnt skägg mellan Donald Trumps härdsmälta inför CNN-reportern Jim Acostas frågor och kinesiska ambassadens oförmåga att hantera satir.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen nästa år?

– Jag tror att vi kommer att få se ytterligare strukturaffärer på dagspressmarknaden. Och så byter ju public service finansieringsmodell. Journalistiskt hoppas jag på ett starkt år för både nyfiken journalistik och tuff granskning.