Annons: Mediedagen 2019

USA pressar Saudi om journalistmordet

De inblandade i mordet på den saudiske exiljournalisten Jamal Khashoggi kommer att utkrävas ansvar av USA och landets utrikesminister kräver att Saudiarabien agerar på samma sätt.

På söndagen talade USA:s utrikesminister Mike Pompeos sekreterare i telefon med Saudiarabiens prins Mohammed bin Salman. I samtalet framförde utrikesministern att USA kommer att utkräva ansvar av de inblandade i dödandet av Jamal Khashoggi och att Saudiarabien förväntas göra detsamma. Det meddelade utrikesdepartementet, rapporterar AFP. USA har tidigare sagt att det kan bli aktuellt att svara på mordet med sanktioner riktade mot de ansvariga.

Jamal Khashoggi sågs för sista gången i början av oktober i samband med att han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Först förnekade Saudiarabien uppgifterna om att konsulatet skulle ha någonting med journalistens försvinnande att göra, men senare har den saudiska utrikesministern Adel al-Jubeir bekräftat att Khashoggi dött i ett slagsmål som urartat inne på konsulatet. Enligt honom ska journalistens död ha varit ett ”enormt misstag” som personerna som utförde mordet själva planerat utan kronprins Mohammed bin Salmans vetskap.

Saudiarabien återfinns på plats 169 av 180 2018 års pressfrihetsindex som sammanställs av Reportrar utan gränser.