Carina Bergfeldt Foto: Andreas Zernell

SVT-bilder från Vita huset sprids över världen

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldts film som visar hur en man protesterar mot rasism genom att knäböja framför president Donald Trump har fått stor internationell uppmärksamhet. Över 1,3 miljoner har hittills sett klippet på Twitter.

På tisdagskvällen, svensk tid, var tanken att det skulle hållas en Super Bowl-ceremoni i Vita huset. Men det uppmärksammade knäböjningsbråket i fotbollsligan NFL fick president Donald Trump att dra tillbaka den inbjudan som skickats till vinnarlaget Philadelphia Eagles. I stället valde presidenten att arrangera ett evenemang för tusen särskilt utvalda som skulle ”fira USA”.

De journalister som bevakade evenemanget var hänvisade till ett presspodium, berättar SVT:s utrikeskorrespondent Carina Bergfeldt, som var där tillsammans med pojkvännen Jesper Zølck, från TV2 Danmark. De två valde dock att stå nere på marken för att kunna prata med de som kommit till Vita huset.

– När nationalsången började tog jag fram mobilen för att filma. Plötsligt känner jag hur Jesper petar på mig varpå jag vänder mig om och får syn på en av gästerna som knäböjer på Vita husets gräsmatta. Jag riktar då kameran ditåt, medan Jesper tar en bild, säger Carina Bergfeldt och fortsätter:

– När jag stod där med kameran igång tänkte jag bara vilken grej att han väljer att göra det här; inom avspärrningarna och i högsta grad medveten om att det dokumenteras. Jag och Jesper räknade ju hela tiden iskallt med att de andra journalisterna på plats också sett det.

Omedelbart efter att kameran stängdes av började Carina Bergfeldt klippa filmen för att kunna publicera den så snart som möjligt på Twitter. Samtidigt sprang Jesper Zølck fram till mannen för att fråga vem han var och varför han valde att knäböja, men mannen ville inte svara på några frågor.

Kort därefter publicerade Carina Bergfeldt filmsekvensen på Twitter. Journalistkollegor på plats började återpublicera filmen och efter det tog det fart ordentligt. För tvärtemot vad Carina Bergfeldt först trodde var hon ensam om att fånga händelsen på film.

Nu sprids bilderna världen över genom internationella medier som AP, CNN, NBC, ABC, Time Magazine, Daily Mail, Sports Illustrated, Huffington Post och Fox News. Och mannen har blivit en symbol för den diskussion om rasism som pågår i landet. I skrivande stund har filmsekvensen visats över 1,3 miljoner gånger.

Kunde du föreställa dig vilken spridning de här bilderna skulle få?

– Nej, absolut inte. Det var en helt sjuk känsla när jag gick in på min egen Twitter och såg att den här filmen setts över 1 miljon gånger.

På sociala medier har den knäböjande mannen har fått smeknamnet #kneelingman. Och nu pågår, enligt Carina Bergfeldt, en hetsjakt efter mannen – som ännu inte är identifierad. I onsdagens Rapport berättar Carina Bergfeldt om hur hon dygnet efter publiceringen fick tusentals meddelanden. Och det är två grupper som hör av sig: Dels de som vill hylla mannen som en hjälte, dels de som avskyr honom och därför vill ta reda på vem han är för att kunna gå till fysisk attack.

Funderade du inför publiceringen över vilka konsekvenserna för den här mannen kunde bli?

– Ja, jag och Jesper pratade om det. Men vi konstaterade att detta är en ganska liten sammankomst i presidentsammanhang. Och att ställa sig ned på knä i den gruppen – när man dessutom är omgiven av journalister – är att aktivt, öppet ta ställning.

Hon framhåller vidare att de flesta som hör av sig är personer som uppskattar hans ställningstagande:

– En överväldigande majoritet av de som säger att vi måste hitta honom är personer som vill gå på en dejt med honom eller bjuda honom på öl.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Riksnyheterna där filmsekvensen publicerats, berättar hur hon resonerade inför publiceringen:

– Vi resonerade så att de här bilderna redan fått stor spridning runt om i USA. Dessutom väljer den här mannen att knäböja i ett mycket speciellt sammanhang och i en miljö där det finns ett stort antal journalister.

Hur tänkte ni kring de eventuella riskerna den här mannen utsätts för i samband med att bilderna sprids?

– Vi gjorde bedömningen att det i en svensk kontext är rimligt att publicera. Den här mannen syns i profil och bilderna är inte särskilt närgångna.