Annons: Fojo

Kiev: Flera journalister på dödslista

Ukraina hävdar att flera prominenta journalister finns med på den "dödslista" säkerhetstjänsten fått tillgång till i samband med förra veckans iscensatta mord på den Putinkritiska journalisten Arkadij Babtjenko.

I förra veckan kom uppgifter om att den Putinkritiska journalisten Arkadij Babtjenko skulle ha skjutits till döds. Men kort därefter visades en levande Arkadij Babtjenko upp i ukrainsk tv samtidigt som landets säkerhetstjänst meddelade att ”mordet” iscensatts för att stoppa ett verkligt mordförsök som ska ha beställts av den ryska regeringen.

Det ukrainska agerandet fick kraftig kritik, bland annat av pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränsers generaldirektören Christophe Deloire, som kallade det ”patetiskt” och ”beklagligt”.

Men enligt Ukraina ska iscensättandet av ”mordet” ha gjort att man kommit över en lista på ett femtiotal personer som riskerar att bli föremål för framtida attacker, rapporterar AFP/Omni. Det handlar främst om ukrainska medborgare och ryska exiljournalister, enligt vad riksåklagaren Yuriy Lutsenko skriver på sin Facebook-sida.

Läs också

”Mördad” Putinkritisk journalist lever (2018-05-31)

Putinkritisk journalist skjuten (2018-05-30)