Annons: Fojo

Journalist JO-anmäler UD

En journalist som fått vänta över sju månader på att få sin begäran prövad JO-anmäler nu Utrikesdepartementet (UD).

Den 10 november i fjol begärde den västsvenska journalisten ut all korrespondens mellan Svenska Ambassaden i Marocko/Rabat och Utrikesdepartementet i Stockholm. Sju månare senare har ärendet ännu inte handlagts.

I kontakten med handläggaren på UD:s Rättssekretariatet har journalisten fått veta att förklaringen till den långa väntetiden är tidsbrist. Nu väljer journalisten att göra en anmälan till justitieombudsmannen (JO) mot UD.

Journalisten är kritisk till att handläggningen tagit så lång tid vilket han i anmälan förklarar inte bara försvårar hans arbete som journalist utan också ”urholkar hela offentlighetsprincipen och i slutändan den svenska demokratin.”