Annons: Mediedagen 2019

Facebook delade användardata med telefontillverkare

Samsung och Apple är några av de telefontillverkare som ska ha fått tillgång till Facebooks användardata.

I helgen kom ännu ett avslöjande om att Facebook delat med sig av sin användardata. Denna gång är det New York Times som rapporterar att sociala medier-nätverket tecknat avtal med ett sextiotal telefontillverkare vilka getts tillgång till information om Facebooks användare. Bland dem som fått informationen ska Samsung och Apple finnas.

Syftet med avtalet var att telefontillverkare skulle kunna utveckla funktioner som gjorde att mobilanvändaren exempelvis kan dela bilder på Facebook utan att för den skull ha appen öppen. Men avtalet gav också hårdvarutillverkarna möjlighet att komma åt data – även till användare som aktivt valt att inte dela sina uppgifter med tredje part.

Enligt Facebook bryter inte avtalet mot dess integritetspolicyer. Men trots det pågår det nu en avveckling av avtalen.