Annons: Fojo

”Mördad” Putinkritisk journalist lever

Morgonkollen

Uppgifterna om att den Putinkritiska journalisten Arkadij Babtjenko skulle ha skjutits till döds stämmer inte.

I dagarna har flera medier medier, däribland Medievärlden, rapportera att den ryska journalisten Arkadij Babtjenko som lever i Ukraina sedan förra året mördats utanför sitt hem i Kiev. Men nu visar det sig att Arkadij Babtjenko lever och att ”mordet” var iscensatt av ukrainsk säkerhetstjänst för att – som den menar – stoppa ett verkligt mordförsök som ska ha beställts av den ryska regeringen. Under gårdagen medverkade en levande Arkadij Babtjenko i en tv-sändning i ukrainsk tv.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser är kritisk till ukrainska säkerhetstjänstens agerande:

”Det är patetiskt och beklagligt att den ukrainska polisen har lekt med sanningen oavsett vilket motiv de hade”, säger generaldirektören Christophe Deloire.