Annons: Mediedagen 2019

EU föreslår nya regler för nätjättarna

De nya reglerna ska pressa de amerikanska it-bolagen att snabbare hjälpa EU:s medlemsstater att ta fram digitala bevis.

På tisdagen föreslog EU nya regler som ska göra att medlemsstaterna lättare och snabbare ges tillgång till exempelvis e-post eller andra digitala bevis mot terror- eller brottsmisstänkta.

Bara de fem senaste åren ska antalet förfrågningar till bolag som Facebook, Google, Microsoft, Twitter and Apple ha ökat med 70 procent, enligt EU-kommissionen. Och informationen kan i dag ta flera månader att få ut.

Enligt det förslag som i går presenterades förväntas bolagen svara inom högst tio dagar i normalfallet – eller inom sex timmar i ett nödläge – när domare eller åklagare i något av EU:s medlemsländer begär tillgång till information.