Kina bekräftar gripandet av Gui Minhai

Det kinesiska utrikesdepartementet bekräftade i går att den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai sitter i förvar i landet.

Under en presskonferens i Peking på onsdagen sade en talesperson för kinesiska utrikesdepartementet att den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai sitter i förvar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Utrikesdepartementet sade att man tagit till ”tvångsåtgärder”, vilket i Kina ofta innebär ett fängslande, enligt Reuters.

I måndags krävde utrikesminister Margot Wallström (S) att Gui Minhai släpps med omedelbar verkan. I uttalandet framhölls bland annat att det kinesiska agerandet, när Gui Minhai återigen fördes bort och fängslades i januari, skedde i strid med grundläggande internationella regler om konsulärt stöd.

Läs också

Wallström kräver frisläppande av Gui Minhai

Gui Minhai återigen kidnappad