Annons: Mediedagen 2019

Aktuellt-debatt fälls av GRN

Granskningsnämnden har fällt SVT för att en programledare i Aktuellt inte tog avstånd från ett kränkande uttalande som gjordes av en SD-politiker.

Det var i en debatt i SVT:s Aktuellt om säkerheten i Sveriges riksdag som en sverigedemokratisk politiker i ett sidospår anklagade den förra alliansregeringen för att dess politik låtit ”tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister” utan giltiga id-handlingar komma in i Sverige.

I sitt beslut skriver Granskningsnämnden att uttalandet var ”uppenbart kränkande mot personer som kommit till Sverige utan giltiga ID-handlingar”. Programledaren borde därför, med stöd av demokratibestämmelsen, tagit avstånd från uttalandet under pågående sändning. Men avståndstagandet dröjde först till dagen därpå. Inslaget strider därför mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft, anser nämnden, som fäller SVT.

Läs mer om fällningen samt övriga beslut på mprt.se.