Annons: Mediedagen 2019

SVT:s Aktuellt missade nazistkoppling

Morgonkollen

När Aktuellt i SVT skulle göra ett inslag om den breda kritiken mot gammelmedier intervjuade de en person som varit aktiv på nazistiska sajter.

Inslaget handlade om att människor överger gammelmedier till förmån för ”alternativmedier”. Den första som intervjuades var en kvinna med titeln pensionerad sjuksköterska som berättade att hon numera bara läser alternativmedier.

”Vi skulle göra en sak som handlade om att det är mycket bredare kritik mot medierna när det gäller hanteringen av invandringsfrågan. Vi har sökt personer som skulle kommentera det, men vi borde ha gjort en betydligt grundligare research”, säger Aktuellts ansvarige utgivare Ulf Johansson till DN.

DN:s utvecklingsredaktör Martin Jönsson skriver i en krönika: ”Eftersom jag undrade vem hon var googlade jag snabbt namnet. Det tog ett par sekunder att upptäcka att det fanns kopplingar till Nordfront och ytterligare några att hitta en kommentar där hon hyllade nazistiska aktioner. Det är den googlingen Aktuellt inte gjorde. Det är detta den ansvarige utgivaren kallar ’bristande research’. Några sekunder som hade kunnat få Aktuellt att slippa stämplas med sekundär journalistisk kvalitet. Igen”

Även medieprofessorn Jesper Strömbäck har kommenterat publiceringen. ”Ett grundkrav för public service-företagen, och alla medier, är att man gör en ordentlig research kring det man rapporterar eller ordnar debatter om. Ett grundkrav är också att de man bjuder in till debatter om hur verkligheten är har sakkunskap i frågan, inte är de som hört mest i debatten tidigare – annars leder man inte förståelsen framåt, som SVT och SR ska göra.”, säger han bland annat.