Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. Foto: Linda Berglund

Mordhotet mot Anna Gullberg togs upp i hovrätten

I går hölls hovrättsförhandlingar i Sundsvall om mordhotet mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.

Det var efter en uppmärksammad granskning som Gefle Dagblad gjort av Gävlemoskén som en släkting till moskéns imam i slutet av februari förra året kontaktade polisen. Under samtalet uttryckte imamens släkting ilska över publiceringen och dessutom framfördes ett mordhot riktat mot tidningens chefredaktör Anna Gullberg. Polischefen i Gävle, som var den som mottog samtalet, gjorde därför en polisanmälan om olaga hot.

I februari dömdes släktingen till imamen till två månaders fängelse av Gävle tingsrätt för mordhotet. Domen överklagades dock av mannen och hans advokat som ifrågsatte polischefens vittnesmål.

Anna Gullberg blev inte förvånad när hon fick beskedet om överklagandet:

– Det är klart att det varit skönt om det tagit stopp i tingsrätten, men jag hade nog förväntat mig att han skulle klaga på domen.

Tingsrätten konstaterade ju i sin dom att mordhotet var ett angrepp på yttrande- och pressfriheten. Hur viktigt var det anser du?

– Det känns väldigt skönt att tingsrätten har förstått att hotet var kopplat till mig i min yrkesroll och till tidningens granskning.

I går togs målet upp i Hovrätten för Nedre Norrland.

– Det var lite speciellt eftersom rättegången inföll på Pressfrihetens dag. Det fanns en viss ironi att sitta i hovrätten just den dagen för att behandla en fråga som verkligen – i sin kärna – rör pressfrihet.

Hur var det att mötas i rätten igen?

– Såhär; jag tycker att det är skönt att också hovrättsförhandlingarna är över.

Thomas Öberg, som försvarar Gävleimamens släkting, anser inte att hans klients syfte varit att hota. Han vill därför att hovrätten i första hand friar eller annars att påföljden ändras till samhällstjänst. Kammaråklagare Elin Källberg däremot yrkar på att hovrätten fastställer tingsrättens dom och kallar angreppet för ”ett hot mot pressfriheten”, rapporterar GD.se.

Hovrättens dom faller den 17 maj klockan 11.

– Jag hoppas såklart på en fällande dom, säger Anna Gullberg.

Läs också

Fängelse för mordhotet mot GD:s chefredaktör

Anna Gullberg dödshotad