Annons: Årets dagstidning 2019

RUG-representant inför rätta i Turkiet

I dag inleds rättegången mot Reportrar utan gränsers (RUG) representant i Turkiet. Han står anklagad för terrorbrott. RUG kräver att anklagelserna läggs ned.

Erol Önderoğlu, Reportrar utan gränsers representant i Turkiet sedan 1996, greps i juni sedan han deltagit i en i en stödkampanj för den kurdiska tidningen Özgür Gündem.

Drygt två månader – efter drygt tio dagar i häktet – senare släpptes han, men i dag ställs Önderoğlu och tre andra personer inför rätta i Istanbul. Samtliga står anklagade för att ha spridit terroristpropaganda. Och nu riskerar de fängelsestraff.

”Mediepluralismen är icke-existerande i Turkiet. Nu riskerar 50 journalister och intellektuella fängelse för att vi försvarade en kurdisk tidnings rätt att finnas. Det är svårt för oss att lita på det turkiska rättssystemet. Domstolarna ligger helt i händerna på regeringen och landet har undantagstillstånd sedan tre månader tillbaka”, säger Erol Önderoğlu, i ett pressmeddelande från Reportrar utan gränser.

Organisationen, som har representanter på plats i Istanbul för att följa rättegångarna, kräver nu att anklagelserna dras tillbaka omedelbart.

På reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex hamnar Turiket på plats 151 av 180.