Annons: Mediedagen 2019
Bosse Lindquist, SVT, vinnare av Årets avslöjande 2016. Foto: Magnus Bergström

Bosse Lindquist om att ta emot Årets avslöjande

Stora Journalistpriset

I går tilldelades SVT:s Bosse Lindquist Stora Journalistpriset för Macchiarini-affären: ”Ett erkännande för gammeldags, hederlig journalistik” säger han.

När Medievärlden når pristagaren dagen efter att han kammat hem Årets avslöjande har han ännu inte hunnit landa helt och hållet:

– Inte riktigt, men det känns förstås väldigt roligt, säger Bosse Lindquist, som framhåller att det är ett teamarbete som ligger bakom avslöjandet:

– Det är en arbetsseger och det känns väldigt kul att prisas när vi är så många som jobbat med det här. Den närmaste kretsen – utan vilka det här inte skulle skett – är ett dussin personer.

Vad betyder det här priset för er?

– Det är ett erkännande för gammeldags, hederlig journalistik som koncentrerar sig på fakta och som vill få folk att förstå.

Arbetet med den tredelade dokumentärserien Experimenten om KI:s nu avskedade stjärnkirurg Paolo Macchiarini i SVT har pågått i över ett års tid. Att ta sig an och sortera materialet har varit svårt och tidskrävande, berättar Bosse Lindquist:

– Det har varit ett jättearbete. Och därför har det helt uppriktigt varit  kul att kunna dela det här arbetet med så många unga, duktiga medarbetare. Det hade inte gått att göra själv.

Var det något särskilt som överraskade dig under arbetet med det här avslöjandet?

– Det har överraskat mig att det över huvud taget ägt rum. Jag trodde inte att det kunde gå till så här – att man experimenterar med patienter på det här sättet och att forskningsfusk aktivt skyddas.

– Men sedan har det glatt mig att det finns så otroligt duktiga och allmännyttiga läkare och forskare som faktiskt är beredda att offra sina karriärer för att sanningen ska komma fram.

Det var inte förrän en vecka efter den sista reportaget som Bosse Lindquist förstod att dokumentären skulle bli så stor.

– Det var knäpptyst efter första programmet, lite liv efter andra och faktiskt ganska tyst direkt efter tredje den tredje delen. Sedan tog det fart. Men det normala är faktiskt att det är rätt tyst när man gör nyanserade program, det är först på lång sikt det ger effekter.

Det här avslöjandet har ju väckt starka reaktioner och flera inblandade har fått lämna sina uppdrag, men det är ändå Macchiarini som personifierat den här skandalen. Vad tänker du, med din inblick och kunskap, om det efterföljande ansvarsutkrävandet?

– Det har skett ovanligt mycket. Folk har verkligen reagerat och bra saker har hänt. Men det är inte alls färdigt. Utan de fyra visselblåsande läkarna hade det här aldrig hänt och de har fortsatt att råka illa ut under den här tiden.

Hur ser arbetet ut framåt nu?

– Dels tror jag att vi har hittat en väldigt spännande arbetsmetod som Dokument inifrån kommer att jobba vidare med. Och den kommer vi att se spännande resultat av redan nästa år, säger Bosse Lindquist och fortsätter:

– När det gäller Macchiarini är det ju ännu inte färdigt. Det var, som han säger, många andra inblandade som också möjliggjorde detta. I dag kommer regeringen att annonsera en ny styrelse för KI och det ska bli spännande att följa.

 

Arbetsgruppen bakom Experimenten:

Producent: Bosse Lindquist. Redaktion: Anna Nordbeck, Jakob Larsson, Johannes Hallbom, Johannes Wahlström. Foto: Lars Granstrand, Conan Fitzpatrick. Klippning: Emil Engerdahl, Marinella Angusti, Matti Kentrschynskyj. Vinjettklippare: Pier Franceschi. Projektledare: Johan Brånstad. Ansvarig utgivare: Ingemar Persson.