Anklagad polischef anmäler sig själv

Den polischef som anklagas för att ha hotat ett polisbefäl som öppet uttryckt sitt missnöje i medierna har nu anmält sig själv till Särskilda utredningar.

I en intervju med SVT Nyheter Västmanland riktade Agneta Kumlin, polischef i Sala, kritik mot den nya polisorganisationen samt uttryckte oro över de konsekvenser den kan leda till. Mediekontakten ska enligt källor till SVT ha upprört hennes egen chef, Lena Tysk, så till den grad att hon hotade Agneta Kumlin och sade: ”Har du pratat om det här i media är du död.”

Efter att uppgifterna – som bekräftas av flera andra poliser – fått spridning i medierna har nu Lena Tysk beslutat sig för att anmäla sig själv:

”Jag har i dag gjort en egen anmälan kring uppgifter i media om att jag påstås ha riktat hot mot en chef inom polisområdet. Med hänvisning till den utredning som nu ska genomföras kan jag därför inte kommentera frågan ytterligare”, säger Lena Tysk i ett pressmeddelande som gick ut under eftermiddagen.

Carin Götblad, regionpolischef, välkomnar utredningen:

”Meddelarfriheten är en grundbult i vår demokrati. Därför är det bra att vi låter en åklagare bedöma denna anmälan. Jag kommer fortsatt att ha en löpande uppföljning kring situationen i Västmanland.”