Annons: Mediedagen 2019
Lisbeth Åkerman, en av Rapports programledare. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

GRN fäller Rapport för inslag om inkomstklyftor

Inslaget gav en missvisande bild av vad en genomsnittlig vd-lön är och stred därför mot kravet på saklighet.

Granskningsnämnden anser att ett inslag i Rapport om inkomstklyftor var osakligt. Inslaget, som sändes i februari i år, handlade om ökade inkomstklyftor i Sverige. I inslaget uppgavs att en vd i näringslivet tjänar över 1,5 miljon i månaden medan en låginkomsttagare tjänar 20 000 kronor månatligen. Siffrorna hämtades från en LO-rapport.

Anmälarna menar att uppgifterna inte är representativa för alla vd:ar i landet eftersom siffrorna gäller medelinkomsten för vd:ar i de 50 största företagen i Sverige, vilket inte framgick. Nämnden konstaterar att inslaget därmed gav en missvisande bild av vad en vd i genomsnitt tjänar per månad samt att SVT brustit i sin saklighetskontroll. Granskningsnämnden fäller därför rapport för osaklighet.