Facebook varnade hela Folkbladet

Samtliga journalister på Folkbladet har varnats av Facebook. Orsaken – tidningen hade skrivit om att en kvinna blivit avstängd sedan hon lagt upp en bild på sig själv efter en bröstcanceroperation.

I onsdags berättade Folkbladet om en kvinna från Vindeln som stängts av från Facebook sedan lagt upp en bild på sig själv där hon visar upp ärret efter operationen. Tidningen puffade artikeln på sin egen Facebooksida med en beskuren bild kvinnan där brösten inte syntes.

Facebook svarade med att plocka bort artikeln med hänvisning till att det stred mot bolagets policy när det gäller nakenhet samt genom att även varna samtliga Folkbladets journalister.

Folkbladets ansvariga utgivare, Anna Benker, ser allvarligt på det inträffade och menar att Facebook hindrar tidningen i det journalistiska arbetet. censurerar och det är ett problem, säger hon.

– Jag står för publiceringen. Facebook är visserligen sin egen plattform, men samtidigt även en viktig bärare av journalistik. Vi har ett grundlagsskyddat system i det här landet och det borde de respektera, säger Anna Benker till den egna tidningen.