Annons: Mediedagen 2019

Strejk kan stänga tre tryckerier

Den 18 maj kan verksamheten på Bolds anläggning i Kista, V-tabs anläggning i Landvetter och Pressgrannars tryckeri i Linköping läggas ned.

Det är GS-facket som varslat om strejk sedan förhandlingarna med arbetsgivarsidan har strandat. Främst är stötestenen rätten att gå ner på deltid efter fyllda 60 år.

– Vi måste agera som om det blir verklighet och ser just nu över hur vi kan flytta över produktionen i Linköping till andra anläggningar. Målet är att varken dag- eller nattkunder ska bli lidande, säger Peter Ihre, vd för NTM-ägda Pressgrannar. 

I Linköping trycks bland annat Corren, Norrköpings Tidningar, Motala Vadstena Tidning och Västerviks-Tidningen. Närmast anläggning som Pressgrannar äger ligger i Uppsala. Dessutom har bolaget ett tryckeri på Gotland.

Blir strejken verklighet kommer det även att innebära att V-tabs anläggning i Landvettter blir uttagen. Där produceras nu bland annat GP, Bohusläningen, TTELA, Hallandsposten och Hallands Nyheter samt många externa uppdrag. Närmaste V-tab anläggning för tidningstryck ligger i Västerås.

Även Bolds anläggning i Kista berörs. Där produceras bland annat stora delar av DN och Expressens upplagor.