Annons: Mediedagen 2019

SVT får nyhetsprogram på lätt svenska

Med start i april kommer SVT2 att göra nyhetssändningar på lätt svenska under vardagskvällarna. Programmet textas också på engelska och arabiska i SVT Play.

SVT:s satsning på ett nyhetsprogram med ett enklare, mer lättbegripligt språk drar igång första april. Programmet riktar sig till personer som ännu inte behärskar svenska språket fullt ut:

”Med lätt svenska når vi alla som oavsett ursprung har svårt att hänga med i vanliga nyhetssändningar och med arabiska och engelska når vi en majoritet av dem som just nu kommer till Sverige”, skriver Helena Olsson, programbeställare på SVT, i ett blogginlägg.

Nyhetssändningarna är en av flera insatser för att öka tillgängligheten mot publiken. En annan är att programtitlar som ”Fosterland” och ”Doreen kommer hem” översätts till engelska och arabiska i SVT Play.

”Dessa serier har ett innehåll som rör sig kring en just nu högaktuellt politisk axel – den som rör integration samt möjligheter och spänningar i kölvattnet av ökad invandring”, skriver Helena Olsson vidare.

Genom att bredda utbudet hoppas SVT kunna inkludera fler.