Nils Horner-priset till Terese Cristiansson

Morgonkollen

För att hon rapporterar om vår tids ödefrågor tilldelas frilanskorrespondenten årets Nils Horner-pris.

Sin bas har den frilansande utrikeskorrespondenten och författaren Terese Cristiansson i Istanbul, men hon rapporterar från olika delar av Mellanöstern.

Motiveringen löd: ”För att hon med mod och medkänsla tar oss med in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor.”

”När man väl har börjat rapportera från utlandet och möter de här otroligt djupa orättvisorna som framför allt finns i konfliktområden, är det för mig som journalist omöjligt att sluta rapportera.” säger Terese Cristiansson, som bland annat skriver för Expressen, till Borås Tidning.

Prissumman ligger på 25 000 kronor och delas ut av Borås Tidning och ägarstiftelsen Tore G Wärenstam till minne av utrikesreportern Nils Horner. Syftet med priset är att främja den goda utrikesjournalistiken.

”Nils Horner var en fantastisk journalist som jag dessutom kände och har träffat i Afghanistan, där han sedan mördades. Därför blir jag väldigt glad att man anser att jag håller hans anda vid liv.” säger Terese Cristiansson.