Annons: Mediedagen 2019

Brittiskt journalistpris för kvinnor instiftat

Reportrarna bakom Words by Women har tröttnat på den skeva könsfördelningen i prissammanhang.

Här i Sverige rasade debatten i höstas då nomineringarna till det prestigefyllda Stora journalistpriset avslöjades. Endast två av 16 nominerade mediearbetare var kvinnor.

Storbritannien tycks lida av samma skeva syn på vad som utgör utmärkt journalistik. En grupp kvinnliga skribenter reagerade så starkt på att bara 20 av 114 nominerade till landets Press Awards var kvinnor, att de gör slag i saken och instiftar ett eget pris, där endast kvinnliga journalister kan bli nominerade för sina arbeten.

Toppnamn som BuzzFeed UK:s chefredaktör Janine Gibson och Independent on Sundays redaktör Lisa Markwell har redan meddelat att de ställer upp som jurymedlemmar. Den 29 februari presenteras de nominerade journalisterna i Words by Womens 13 kategorier. Det rapporterar bland andra Guardian.