Sverige inför åldersgräns för sociala medier

Börjar gälla när EU:s nya dataskyddsdirektiv införlivas i svensk lag. Gränsen kan hamna på 16 år.

Enligt Konsumentminister Per Bolund (MP) ska en åldersgräns på sociala medier införas inom två år i Sverige, rapporterar SVT.

”Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så någonstans där kommer det svenska regelverket att hamna”, säger Per Bolund till SVT.

Regeringen kommer att tillsätta en utredning om EU:s dataskyddsdirektiv. Utredningen ska bland annat bestämma var de svenska åldersgränserna ska hamna. Direktivet möjliggör för en åldersgräns från 13-16 år. Är barnet yngre än så krävs målsmans tillstånd för att använda till exempel Facebook, Instagram eller Snapchat.