Annons: Mediedagen 2019

Etiopisk journalist på flykt gästredaktör på AB Kultur

Den före detta chefredaktören, som tagit sin tillflykt till Sverige, vittnar om den etiopiska regimens förföljelse av kritiska medier.

Situationen för journalister i Etiopien har kraftigt förvärrats de senaste åren. Det är inte ovanligt att journalister antingen fängslas, tvingas i landsflykt eller skräms till tystnad. Det hävdar Yohannes Kassahun, före detta chefredaktör för den Addis Guday, i dag gästredaktör på Aftonbladet Kultur.

I slutet av sommaren 2014 anklagades veckotidningen Addis Guday för terrorism. Enligt den etiopiska regeringen hade tidningen hotat den nationella säkerheten, spridit etniskt och religiöst hat och förtalat politiker och offentliga institutioner. Yohannes Kassahun, som på den tiden var chefredaktör för Addis Guday, fruktade för sitt liv och valde därför att lämna landet. För ett år sedan hamnade han i Sverige. I dag publiceras historien om hans flykt på kultursidorna i Aftonbladet.

I sin text beskriver Yohannes Kassahun hur åtalet mot Addis Guday blev början på en journalistisk folkvandring ut ur Etiopien och hur de kollegor som är kvar i landet över huvud taget inte vågar bevaka inrikespolitik eller sociala problem av rädsla för repressalier.

På Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex hamnar Etiopien på plats 142 av 180. Referensverktyget betygsätter länder efter sju kriterier, däribland mediepluralism, självcensur, yttrande- och presslagstiftning samt hot mot journalister.