Egyptens pressfrihet under hårt tryck

Kulturen drabbas när inskränkningar i yttrandefriheten förekommer inför femårsdagen av revolutionen, rapporterar SR Kulturnytt.

Den egyptiska säkerhetstjänsten har stormat kulturinstitutioner i Kairo och aktivister har gripits och anklagats för planering av olagliga protester.

”Vi har inga medier längre, medier är enbart ett propagandaverktyg”, säger den egyptiske författaren Alaa al Aswany under ett möte med Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén i Kairo.

Intressanta och kompetenta journalister, krönikörer och stå upp-komiker som inte stödjer presidenten kastas ut – helt utan att myndigheterna reagerar, berättar Alaa al Aswany som själv är en av de drabbade.

Han intervjuas inte längre i egyptisk tv och hans krönika publiceras inte som den brukade göra i en av de stora egyptiska tidningarna. För en tid sedan förbjöds också Alaa al Aswany helt att tala. Det var när han skulle föreläsa om konspirationsteorier på ett kulturcenter i Alexandria som säkerhetstjänsten beslutade att ställa in den planerade föreläsningen.