Annons: Mediedagen 2019

TV4 fälls för ATG-reklam

Kammarrätten fäller återigen TV4 för ett inslag i dokumentärserien Veterinärerna.

Det var i TV4:s Veterinärerna som publiken fick lyssna till sponsringsmeddelandet ”ATG, Hästsportens eget bolag”. Avsikten med ett sponsringsmeddelande är att informera om att programmet är sponsrat och av vem, men det får inte innehålla säljfrämjande inslag. Något som Kammarrätten, i domen, slår fast att det aktuella inslaget gör:

”Kammarrätten anser att tillägget hästsportens ‘eget’ spelbolag inte endast bidrar till syftet att identifiera programmet som sponsrat utan även fokuserar på att framhäva sponsorns produkt och medför att sponsringsmeddelandet får en säljfrämjande karaktär.”

Det är inte första gången TV4 fälls för säljfrämjande inslag. Kanalen har bland annat dömts att betala 50 000 kronor för otillbörligt gynnande av ett försäkringsbolag i ett tidigare avsnitt av just Veterinärerna.

Mot bakgrund av det åläggs TV4 att betala en särskild avgift. Utformningen av sponsringsmeddelandet kostar Tv4 100 000 kronor, det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.