Annons: Mediedagen 2019

Svensk bilaga i Novaja Gazeta

Som ett samarbete med svenska ambassaden i Moskva, publiceras det på måndag en bilaga om Sverige i tidningen Novaja Gazeta.

Bilagan ”Den svenska modellen” innehåller olika texter om bland annat vår svenska historia, vårt pensionssystem och spelet Minecraft. Det är en engångsbilaga som finns både på internetsajten och i papperstidningen. Slår försöket väl ut är tidningen inte främmande för att fortsätta samarbetet.

– Vi har kontakt med flera länders ambassader på formell nivå, men relationen till den svenska ambassaden är annorlunda och mycket varmare. Ambassaden besöker regelbundet vår redaktion, ofta i samband med ambassadörsbyte, och erbjuder oss hjälp och stöd som vi tyvärr inte alltid kan använda, men som vi är mycket glada för, säger Nadezhda Prusenkova.

– Samarbetet har bestått i att ta fram den bilaga som kommer publiceras inom kort, och sker som ett led i ambassadens Sverigefrämjande, säger Peter Möller, pressattaché på Sveriges ambassad i Moskva.

Tidningens pappersupplaga har sjunkit något men håller sig runt 80 000 exemplar per utgivningstillfälle. På tidningens sajt har reklamen ökat, men tidningen har det fortsatt kämpigt. I pappersupplagan är det fortfarande ingen som vågar annonsera, och samma dag som det meddelades vem som fick fredspriset, tidningen var en av de nominerade, fick tidningen ett annat ”pris” i form av en varning för extremistiskt innehåll från Roskomnadzor. Samma statliga myndighet som i mars i år låg bakom nedsläckningen av ett antal ryska sajter. Får tidningen två varningar under ett år kan myndigheten vända sig till domstol för att få tidningen stängd.

Länk till bilagan.

Lars Lönnberg