Annons: Mediedagen 2019

Anna Gullberg om att ta över GD

I november lämnar Anna Gullberg trygga Sveriges Radio för att ge sig in i den skakiga dagspressbranschen – igen. – Jag förstår om vissa tror att jag är tokig, säger GD:s blivande chefredaktör.

Visst kan det finnas de som lyfter på ögonbrynen för hennes nya karriärsteg. Att lämna den relativt säkra tillvaron i public service för en betydligt osäkrare framtid i tidningsbranschen. Det förstår Anna Gullberg.

– Men för egen del tycker jag att det mest spännande är att jobba där man måste kämpa för sin existens.

Hon har dock jobbat som journalist i omkring 20 år och merparten av dessa på dagstidningar. Senast som utvecklingschef på Dalarnas Tidningar. Och hon har följt de senaste årens utveckling på Mittmedia ”lite från sidan” som chef för SR Dalarna.

– Så jag vet vad jag ger mig in på.

Mittmedias sätt att jobba med förändringsfrågor och involvera personalen i den processen är exceptionellt menar hon.

– Inom public service jobbar vi också mycket med framtidsfrågor. Men inte ens där är personalen med och jobbar med problemlösning som Mittmedias anställda gör i Framtidsverkstaden.

I början av november börjar hon sitt nya jobb. Hon har som mål att vara en mycket närvarande chef. Med fokus på att fortsätta utveckla de digitala satsningarna.

Anna Gullberg räknar med att bli en flitig bloggare. Och hon har uppmanat chefredaktören på Arbetarbladet, Daniel Nordström, att de borde göra en pod tillsammans.

– Och det kunde han tänka sig.

Samtidigt med att sätta sig in rutinerna på sin nya arbetsplats kommer hon att studera tågtidtabellen mellan Gävle och Falun.

– Jag har tre små barn och man där så det blir inte aktuellt med någon flytt i nuläget.

SR-chef tar över GD