Annons: Fojo

Expressen anmäld till Datainspektionen

Expressens artiklar om kommentorer på hatsajter har resulterat i anmälningar till bland annat polisen och Datainspektionen. Men det leder bara till större uppmärksamhet menar chefredaktör Thomas Mattsson.

Publiceringarna handlar om inlägg och kommentarer på hatsajterna som i vissa fall är brottsliga. Vilket innebär att det inte finns något anonymitetsskydd menar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Men det har ändå resulterat i anmälningar till tre instanser. Hittills.

– Vi har anmälts till polisen, anmälts till Datainspektionen samt anmälts till en instans som man inte får säga att man är anmäld till och som jag därför inte säger vilken det är… 

Den instansen vars namn Thomas Mattsson inte vill nämna är sannolikt Pressombudsmannen.

– Bakom dessa olika anmälningar står personer som gjort främlingsfientliga inlägg på hatsajter och som inte uppskattar att Expressen granskar rasismen på nätet. På en av dessa hatsajter pågår för övrigt en insamling av pengar för att finansiera ett enskilt åtal mot Expressen, och på en annan hatsajt vädjar man om personuppgifter om namngivna journalister här. ”Berättande som berör”, kan man väl konstatera om man ska tillåta sig att ha lite perspektiv på försöken att skapa opinion mot Expressen.

Hur ser du på anmälningarna?

– Rasisterna mobiliserar mot media, men det handlar ju om folk som önskar livet ur flyktingbarn och skämtar om Förintelsen så jag tror inte att det ligger några djupare pressetiska, tryckfrihetsrättsliga eller PR-mässiga analyser bakom agerandet. Sådana här försök att underminera nyhetsredaktioners verksamhet brukar bara leda till att uppmärksamheten om det som vi avslöjat blir större. 

– Vi har berättat om främlingsfientliga politiker och om personer som är tongivande i att sprida hatpropaganda, det är klart att de inte uppskattar att en tidning som faktiskt grundades för att motverka nazism fokuserar på dem.

Thomas Mattsson är tacksam för det stöd från flera håll som han känt efter Expressens och Reserachgruppens uppmärksammade publiceringar. Men det har också varit flera missförstånd menar han. Bland annat går det inte jämföra dessa publiceringar med den generella massövervakning NSA och FRA påstås ha utfört.

– Några verkar också tro att redaktionerna upprättar register över åsikter, men det är ju också helt gripet ur luften. Det finns en del missförstånd att reda ut, noterar jag.

 

 

 

 

  

Därför namnger Expressen hatsajternas kommentatorer

Disqus uppdaterar efter Expressens SD-artiklar