Bildcheferna: Så påverkar nya fotolagen oss

Den nya fotolagen som riksdagen tog beslut om i går kommer att ställa till det ordentligt. Det anser de bildchefer Medievärlden varit i kontakt med. UPPDATERAD

Per Kagrell, bildchef på Expressen, menar att det finns mycket som är luddigt i den nya fotolagen. Vad som är privat miljö till exempel.

– Det finns inte någon bra definition på det i lagen, vilket ger utrymme för godtycklighet.

Något som kommer att sätta stor press på fotograferna på fältet.

– Det kan väldigt lätt bli så att de håller tillbaka.

Den nya lagen är inte minst till för att visa EU hur duktiga svenska politiker är på att följa deras intentioner menar Per Kagrell.

– Fast det är pressfotografer som får sitta emellan. 

Nu flyttas ansvaret över till den enskilda fotografen. Det är också hen som får ta konsekvenserna för om en otillåten bild blir tagen. 

– Men så länge vi skickar ut en fotograf på uppdrag har vi ett moraliskt ansvar. Även om vi inte har det juridiskt, säger Per Kagrell.

Fotobyrån i Gävle förser både Arbetarbladet och Gefle Dagblad med bildmaterial. Leif Jäderberg är chef för verksamheten. Han menar att den nya lagen kommer att ställa till det. Men att skrivningen inte blev så farlig som det såg ut ett tag.

– Jag tror nog att vi ska kunna jobba ändå. Men visst kommer det att smyga sig in en osäkerhet.

Nu måste byråns fotografer byta arbetsmetod. Tidigare har de plåtat först och frågat sedan. När den nya fotolagen träder i kraft måste de fråga först och plåta sedan. Något som kommer att leda till färre spontana bilder.

– Och med fler uppställda bilder blir det tråkigare fotojobb – och tidningar, säger Leif Jäderberg.

Många bilder har också tagits med teleobjektiv.

– Då är man inte på pratavstånd. Men fotografen har gjort det för att rädda bilden. Men snart går det inte jobba så.

Vissa bilder som borde bli tagna kommer inte att tas i framtiden på grund av den nya lagen menar Leif Jäderberg. Och för Mittmedias del kommer den att påverka alla journalister då fotoavdelningarna i praktiken kommer att försvinna. Reportrar ska kunna fotografera och de som nu är fotografer ska också kunna skriva.

– Vi håller på med en basutbildning nu. Vissa reportrar kommer att bli riktigt duktiga. Men lagen kommer att beröra alla.

Scanpix produktionschef Mats Schagerström menar att lagen inte kommer att ändra hans fotografers sätt att arbeta. Han är mer orolig för vilka konsekvenser det mediala genomslaget kan få.

– Redan i dag har vi problem med att folk tror att de kan ha åsikter om att vi fotograferar på allmän plats.

Han ger ett exempel:

– För tre år sedan var ett drömuppdrag att åka till Smedsuddsbadet här i Stockholm och ta bilder på de första som doppar sig. I dag är det ett helvetesuppdrag som fotograferna kämpar för slippa. De vet att de blir ifrågasatta och måste försvara rätten att ta bilder där.

Men det kommer bli tillfällen när Scanpix fotografer måste förhålla sig till den nya fotolagen menar Mats Schagerström.

– När vi jagar offentliga personer av någon anledning som försöker hålla sig gömda från pressen. Då kan lagen påverka hur vi jobbar. Men det får vi diskutera då. 

Fotolagen röstades igenom