Annons: Mediedagen 2019

DN klandras för Selimovics debattartikel

PO-PON

Pressens Opinionsnämnd klandrar Dagens Nyheter för en av Jasenko Selimovics debattartiklar om Srebrenica.

Bakgrunden är Jasenko Selimovics (FP, statssekreterare i utbildningsdepartementet) debattartikel ”Okunnighet om Srebrenica gynnar folkmordsförnekarna” som bland annat kritiserade SVT:s beslut att sända dokumentären ”Staden som offrades”. 

Debattartikeln fick tre repliker, och Jasenko Selimovic fick svara på replikerna. I sitt svar beskrev han anmälaren som en av de drivande personerna bakom folkmordsförnekelse i Sverige, och jämförde honom med förintelseförnekare.

Anmälaren skrev ett svar, som DN Debatt inte publicerade.

Allmänhetens Pressombudsman tycker inte att det var skäl nog för klander, men Pressens Opinionsnämnd gör en annan bedömning och klandrar Dagens Nyheter.

”Även om det ska vara högt i tak på en debattsida, och hårda värdeomdömen om debattmotståndare kan tolereras, gäller den pressetiska regeln att en tidning ska vara generös med bemötanden även där. Den publicerade slutrepliken innehåller sådana angrepp på anmälaren att den inte borde ha fått stå oemotsagd, särskilt som anmälaren inte innehar någon offentlig position. Tidningen har emellertid inte i tillräcklig omfattning tillmötesgått anmälarens begäran om att få bemöta anklagelserna. ”, skriver Pressens Opinionsnämnd i sin bedömning.