Annons: Mediedagen 2019

När visste ni att ni var något stort på spåren, Öhman?

14:45

SR Ekots reportrar Daniel Öhman och Bo Göran Bodin har avslöjat topphemliga svenska planer på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. UPPDATERAD

– Nästan på en gång. Vi förstod det när vi insåg att regeringen och myndigheterna ville dölja det. När man har att göra med så här känsliga saker är det en poäng att inte publicera direkt utan vänta och nå djupare, få fler dokument och fler kontakter. Det handlar om att få förtroende hos dem som riskerar mycket för att berätta och hjälpa oss med hemligstämplade handlingar.

– Det gäller också att ha rätt överallt, annars kan politikerna slå ner på hela jobbet om de hittar ett enda misstag.

När började ni jobba med avslöjandet

– Jag minns inte exakt när vi började gräva, det var i höstas, i oktober skulle jag tro. Det var då vi fick kontakt med källor som ville berätta om projektet och vi började komma över vissa dokument. Det var väldigt spännande i början när vi fick tipset; vi åkte iväg till en krog för att träffa personer som vi inte visste vilka de var. De hade blivit kontaktade via ombud och började stapplande berätta om Projekt Simoom. Sedan fortsatte vi att träffa källor under hösten, på olika avsides belägna platser.

Vad finns det för frågetecken kvar?

– Vi vet inte hur det politiska spelet i regeringen gått till. Vilka har vetat? Har det hållits hemligt för exportkritiker som Folkpartiet och Kristdemokraterna?

Hur ska ni på Ekot gå vidare med historien?

– Det finns flera bitar att gå vidare med; i morgon kommer ett till avslöjande. Och så förstås ansvarsutkrävandet, men det kommer vi att få hjälp med eftersom flera medier hakat på.

Vad förvånade er mest, förutom själva existensen av Projekt Simoom?

– Att de personer vi intervjuat haft så olika förhållanden till vad man velat berätta. Den förre direktören för FOI har berättat mycket, medan den nuvarande inte har sagt nästan någonting och dessutom ljugit. Vice direktören på ISP svarade på många fler frågor än vad han brukar. Och Carl Bildt vill inte ens svara på varför det är bra att ha ett samarbetsavtal med Saudiarabien, trots att det var han som förlängde det.

Betyder det att få har vetat om det och att man inte skapat någon strategi för hur man skulle hantera sanningen om den kom ut?

– Nej, vi vet att väldigt många känt till det här avtalet, folk på FOI, försvarsdepartementet och så vidare.

Ändå har det inte kommit ut tidigare?

– Det handlar om hemligstämplat material, så det är förenat med fara och har krävts en hel del för att kontakta oss.