Annons: Mediedagen 2019

Iran hotar BBC-reportrars familjer

BBC:s generaldirektör Mark Thompson: En "systematisk kampanj" från de iranska myndigheterna.

De iranska myndigheterna ska enligt Thompson ha blivit allt mer hotfulla mot familjerna till de journalister som arbetar för BBC:s persiska kanal.  Fler och fler familjemedlemmar hotas och arresteras, vilket leder till att journalisterna tvingas säga upp sig.

Mark Thompson intog en tuff hållning i en BBC-intervju i går. ”Det är systematiskt och det är en kampanj”, sade han, och menade att BBC:s nya strategi går ut på att bli mer öppna med hoten och till slut ”skämma ut Tehran” tills regimen slutar med sina påtryckningar.

En tysk journalist som suttit fängslad i Iran under fem månader har precis talat ut om sina upplevelser för första gången (han släpptes för ett år sedan). Marcus Hellwig uppger sig ha blivit slagen kontinuerligt av fängelsevakterna och ska dygnet runt ha hört ”fruktansvärda skrik” från fångar som torterades.