Annons: Mediedagen 2019

Apple backar efter kritiken

Nu ska en fristående organisation få kontrollera arbetsvillkoren i de kinesiska fabriker som Apple anlitar.

Kritiken mot de förhållanden som råder hos i alla fall vissa av Apples kinesiska underleverantörer har varit hård. Och växt stadigt. Men nu verkar datortillverkaren backa.

Enligt New York Times ska nu en utomstående organisation få tillträde till de kinesiska fabriker där detaljer för olika Apple-produkter tillverkas. Allt för att kontrollera de arbetsförhållanden som råder.

Branschanalytiker menar att det här kan sprida sig i hela den elektroniska industrin.

Oberoende kinesiska medier har rapporterat att anställda på företaget Foxconn, som har många uppdrag för Apple, regelbundet jobbar mer än tolv timmar per dag veckans alla dagar. Något som bryter både mot Apples instruktioner och kinesiska arbetslagar.  

Tidigare har det upptäckts barnarbete, farligt avfall på fel ställen och förfalskade rapporter på fabrikerna. För två år sedan skadades 137 anställda på en fabrik som tillverkade Iphoneskärmar. I fjol dödades fyra stycken efter en explosion i en fabrik för Ipad-delar.

 

Jag vill ha en schysst Ipad!

Har vi råd med oschyssta läsplattor?