NA börjar med qr-koder

Aftonbladet testade för några år sedan. Nu tar NA upp stafettpinnen.
– Kanske var de för tidigt ute, säger Herman Nikolic, webbchef på NA.

– Frågan är inte varför vi börjat med det nu, utan varför vi inte gjort det tidigare, säger Herman Nikolic.

För någon månad sedan började tidningen publicera qr-koder i samband med lanseringen av tidningens app. Då för att läsarna snabbt och enkelt skulle kunna ladda ner den till sin telefon. I dagens tidning är det premiär för qr-koden kopplad till ett redaktionellt innehåll.

De läsare som vill kan se ett klipp från en övervakningskamera som filmat ett rån i en godisaffär.

På NA kommer man att fortsätta med att koppla ihop papper och nät på det här sättet. Främst kommer det att handla om att ge läsarna möjlighet att ta del av rörliga inslag men det kan också bli frågan om att koppla koden till exempelvis bildspel eller stora dokument det inte finns plats för i tidningen.

Det är inte någon komplicerad process. Det finns ett antal sajter på nätet som förvandlar url:er till qr-koder. NA har använt sig av qrcode.kaywa.com. Där skriver man bara in nätadressen I ett fält, klickar på generate och sedan sparar ner bilden som skapats.

– Mycket enkelt, konstaterar Herman Nikolic. 

Aftonbladet testade den här tekniken för några år sedan.

– Men nu har de lagt ner det så vitt jag vet. Kanske var de för tidigt ute, säger Herman Nikolic. 

Han tror dock att qr-koder blir vanligare i även svenska press:

– Utomlands vimlar det av dem i tidningarna.