Annons: Mediedagen 2019

Big Brother ”kränker kvinnor”

Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) fäller TV4 AB:s dokusåpa Big Brother.

Temainslaget Tusen och en natt (”rena paradiset för killarna”) i den kontroversiella dokusåpan Big Brother anses uppmuntra ett beteende som förstärker en kränkande och förlegad kvinnosyn. Skildringen av könen var uppenbart kränkande för såväl kvinnor som män, skriver GRN.

Ett avsnitt som sändes i repris på dagtid innehöll också scener med avancerade sexuella framställningar, vilket innebar att TV4 AB stred mot bestämmelsen om mediets genomslagskraft.

I övriga beslut har nämnden fällt ett inslag i SVT Agenda om rörelser drivna av konspirations­teorier. Enligt GRN redigerades en intervjupersons svar och ”placerades i ett sammanhang som gjorde svaret missvisande”.

SVT får ytterligare en bakläxa för bristande saklighet. Gomorron Sverige hade enligt GRN inte grund för att påstå att det var Sverigedemokraternas medlemmar som under Almedalsveckan bar tröjor med texten Bevara Sverige Svenskt.

Däremot frias men kritiseras samma program för en intervju med SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Gomorron Sverige anses där ha brustit i kraven på saklighet och opartiskhet.

Samma beslut (frias men kritiseras) fattades om ett avsnitt av SVT:s Uppdrag Granskning, som handlade om en misslyckad plastikoperation i Gdansk.

Ta ert ansvar, TV4

Glanzelius svarar om Big Brother