Annons: Mediedagen 2019

Urban Hamid på väg in i Libyen

Frilansjournalisten Urban Hamid är på väg in i västra Libyen. Just nu sitter han fast i Tunis på grund av häftiga strider vid gränsövergången.

I februari fick Urban Hamid fly för sitt liv när Mubarakanhängare angrepp det hus i Kairo där han befann sig. I mars rapporterade han från östra Libyen innan Khadaffis trupper gick på offensiven. Nu är han åter på väg till landet, men på grund av det känsliga läget vill han inte avslöja exakt vart han ska. 

– Västra delarna av landet får räcka.

Eftersom de flesta medier har fokuserat på vad som händer i de östra delarna menar han att vad som hänt i de delar som kontrolleras av Khadaffi-regimen nästan kan betecknas som obevakade.

Där räknar han bland annat med att få åka runt med rebeller och intervjua såväl flyktingar som krigsfångar. 

– Ingen vet än i dag egentligen vilka de är.

– Jag vill också rapportera om hur vanligt folk har drabbats. Vilka framtidsplaner och framtidstro de har. Om de har någon.

Våldsamma strider om makten har skakat landet i flera veckor. För en dryg vecka sedan dödades den brittiska fotografen Tim Hetherington och hans amerikanska kollega Chris Hondros. Men Urban Hamid är inte mer orolig än vanligt.

– Jag känner alltid oro. Det kan alltid hända något som jag inte tagit med i beräkningarna. Men jag har gjort vad jag kunnat för att gardera mig. Och att som yrkesman få rapportera om vad som händer där känns otroligt intressant och det ger mig en ordentlig drivkraft. 

Någon uppdragsgivare för den här resan har inte Urban Hamid. Men han hoppas och tror att det ska lösa sig.

– Jag har några krokar ute.

Någon fotograf följer inte med. 

–Logistiken är så pass krånglig i ett sådant här fall att det är lättast att göra allting själv.