Annons: Mediedagen 2019

Så tycker kollegorna om nya SvD.se

Det är roligt när de som driver sajterna vågar gå utanför ramarna tycker Charlotta Friborg, tidigare chef på DN.se. Men hur det kommer att påverka pappersupplagan när sajt och tidning närmat sig så mycket, undrar Anders Olofsson, ansvarig för digital utveckling på Sydsvenskan.

– Den är väldigt snygg.

Det är Charlotta Friborgs spontana kommentar på frågan vad hon anser om nya SvD.se.

– Sedan tycker jag det är väldigt roligt när de som har sajter törs gå utanför ramarna. Som Svenskan gjort nu och som Sydsvenskan gjorde med sin nya sajt.

Hur skulle du tänka om du var ansvarig för DN.se i dag. Skulle nya Svd.se var ett hot eller en utmaning?

– Vet inte, jag har inte reflekterat över det. Men jag tycker det är intressant att Svenskan lägger sig så nära tidningen när det gäller design och upplevelse. Och jag tycker det är bra att alla inte sneglar på Aftonbladet.

– Även om de varit mycket duktiga och framgångsrika och ska ha all heder för det så finns det andra vägar att gå. Något som många nordiska tidningar inte alltid insett. Men tittar man internationellt så finns det många nyhetssajter som ser helt annorlunda ut.

Något som du tar med dig när du ska göra om Corren.se?

– Vi håller på att kika på Corren.se men vi tittar åt flera håll för att få inspiration.

När kommer den omgörningen?

– Det kan jag inte säga.

Nya SvD.se har tydligt lyckats i sin uppgift att föra papper och sajt närmare varandra. Det konstaterar också Anders Olofsson, ansvarig för digital utveckling på Sydsvenskan.

– En intressant fråga är hur det kommer att påverka antalet prenumeranter för papperstidningen. Vi valde en annan väg, att skilja mer på papper och sajt. Men det är bra att man testar olika vägar.

Måste man göra om sig för att behålla trafiken?

– Det beror på. Gör man bara om sig för att göra om sig är det nog fel väg. Men om man gör det för att underlätta för läsarna gynnar det trafiken. Till övervägande del är det nog bra att visa att det händer saker, att man utvecklas och förändras. 

 

Läsarna strör rosor över nya SvD.se

Så blir nya SvD.se