Annons: Mediedagen 2019

”Många journalister riskerar att få hembesök”

I helgen attackerades Jan Helins bostad av gruppen Nordisk ungdom. Gruppen är nystartad och om den fortsätter som den börjat är det många journalister som riskerar hembesök, säger Expos chefredaktör Daniel Poohl.

Nordisk ungdom grundades 2009 av personer med en bakgrund i Nationaldemokraternas ungdomsförbund. Organisationen har fokuserat på direkta aktioner mot enskilda individer, och övergett tanken på upplysningsarbete genom flygbladsutdelning och liknande, säger Daniel Poohl.

Syftet är framför allt att få uppmärksamhet för sina frågor. Och att skaffa sig ett namn inom den högerextrema rörelsen som en grupp som ”går från ord till handling”.

– Om den här gruppen fortsätter som den börjat är det ganska många journalister som riskerar att få hembesök. Vi ska komma ihåg att vi lever i ett land där det kostar att ta ställning mot rasism och främlingsfientlighet, säger Daniel Poohl.

I somras genomförde Nordisk ungdom en aktion mot en journalist i Stockholm som ifrågasatt den så kallade ”svenskfientligheten”. Hon fick kors uppsatta i sin trädgård, kors som skulle symbolisera offer för svenskfientligheten.

– Den här gruppen ger sig på alla människor som på något sätt opponerat sig mot extremhögern och dess idéer eller på något annat sätt dragit på sig organisationens vrede.

De har bland annat attackerat lärare, kommunalråd, genuspedagogiska förskolor och en MUF-ordförande, visar Expos genomgång.

Har de attackerat människor fysiskt?

– Jag känner inte till något fall där någon drabbats fysiskt av deras attacker, utan det är den här typen av konfrontativa aktioner som utmärker dem. Det här var samma grupp som attackerade en flyktingförläggning i Solna nyligen, där kastade man ägg och det är den mest aggressiva handlingen så långt.

Rasister attackerade Jan Helins hus