Annons: Årets dagstidning 2019

Varför bojkottar ni PO, Expressen?

14:45

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har tappat förtroendet för Allmänhetens Pressombudsman Yrsa Stenius och kommer inte att göra några yttranden till PO så länge hon sitter kvar.

– Expressen har i decennier verkat inom, och försvarat, det pressetiska systemet och vi har under det senaste året också intensifierat det interna arbetet med kvalitetsredaktör, rättelsespalt varje dag och ökad transparens bland annat i min egen blogg. Jag tror mediekritik och självkritik är bra.

– Men: det är orimligt att PO vill fälla oss på grund av hennes tycke och smak om ”valet av typsnitt och grad”, att hon spekulerar fritt om Expressens källor samt att hon kritiserar oss för ord som vi inte har använt.

– Med sådana galenskaper förlorar just denna PO sin legitimitet, och då behöver vi heller inte ägna tid och kraft på att korrespondera via henne. Min gissning är att vi istället låter Yrsa Stenius fundera fritt, utan vår inblandning, över Expressens typografiska design och därefter argumenterar vi istället inför Pressens Opinionsnämnd.

Ska ingen med bakgrund på en tidning kunna vara PO?

– Jo, eftersom det är Allmänhetens Pressombudsman kan nog en klok person ha vilken bakgrund som helst, egentligen, även om en publicist eller tryckfrihetsjurist rimligen är att föredra.

Vad skulle krävas för att ni skulle återfå förtroendet för Yrsa Stenius?

– Det vill jag inte spekulera om, jag noterar att hon får kritik från flera håll nu och antar att Yrsa Stenius begrundar sitt beslut. Fortsättningen avgörs väl av om hon, som vi andra inom medierna förväntas göra regelbundet, också vågar idka någon självkritik eller om hon står fast?

– Jag vill verkligen betona att Expressens kritik riktas mot Yrsa Stenius beslutsmotiveringar i Guillou-ärendet, inte mot det pressetiska systemet även om det förstås undermineras av hennes agerande här.

Gräv bjuder in Jan Guillou till Guldspaden – Expressens chefredaktör kritiserar Yrsa Stenius