Annons: Mediedagen 2019

Realtidsgräv gav svd.se Guldspaden

Alexandra Hernadi, Tobias Olsson och Kristian Lindquist vann Guldspade i webbkategorin för sitt realtidsgräv “Kommunala biståndsprojekt”:

Juryns motivering: “För ett pionjärarbete som öppnade redaktionen och med hjälpav läsarnas kunskaper blottlade misslyckade biståndsprojekt.”

Ur arbetsbeskrivningen:

”Vi va?nde pa? den ga?ngse journalistiska modellen: faktainsamling – intervjuer – bearbetning – presentation. Ista?llet gjorde vi allt gra?vande i realtid. Vi rapporterade kontinuerligt om varje steg i arbetet: vem vi planerade att intervjua, vilka handlingar vi ta?nkte bega?ra ut och
vilka projekt vi ville granska. Pa? sa? sa?tt bjo?ds la?sarna hela tiden in i processen och fick komma med ba?de synpunkter och tips.

Alla handlingar som vi bega?rde ut laddades direkt upp pa? bloggen sa? att la?sarna kunde ta del av dem samtidigt som vi. Vi bad la?sarna att granska handlingarna och tipsa oss om saker de eventuellt uppta?ckte. Vi lade ocksa? ut handlingar som inte ingick i va?r granskning, men som trots det kunde vara intressanta om na?gon ville go?ra en egen granskning av bista?ndsprojekt vi inte hade mo?jlighet att titta na?rmare pa?. La?sarna fick ocksa? tipsa oss om bista?ndsprojekt de tyckte vi skulle granska, personer vi borde intervjua och fo?rslag pa? fra?gor att sta?lla till dem.”

Har grävet lett till något mer än nomineringen, Alexandra Hernadi?

Svenska Dagbladet startar realtidsgräv