Annons: Mediedagen 2019

Så jobbar fotodesken med konkurrerande tidningar

En fotograf som måste släppa av reportern på ett café för att åka och göra ett jobb åt konkurrenten. Det är en av de mer extrema effekterna av den sammanslagna fotoredaktionen i Gävle.

För att få arbetet att flyta så smidigt som möjligt har GD och AB utarbetat en policy/ett antal riktlinjer för fotograferna. Där står bland annat att fotograferna ska leverera minst sex bilder till vardera redaktion från de gemensamma jobben – och att de ska finnas variation i höjdare, breddare och olika bildvinklar.

Fotograferna deltar inte längre på morgonmöten. Nyhetstips ska i möjligaste mån lämnas till båda redaktionerna. Nyhetscheferna på respektive tidning mejlar på eftermiddagen en lista över nästa dags jobb. Listan uppdateras på morgonen. Fotochefen avgör vilken fotograf som åker ut.

Madelene Söderblom är vikarie på fotoredaktionen och arbetade tidigare på Gefle Dagblad. Hon tycker att det är kul att ha fått fler reportrar att arbeta med.

Du åker ofta ut med en reporter från GD och en från Arbetarbladet. Hur går snacket i bilen?

– Det blir en hel del prat om vädret.

Även om tidningarna skickar reportrar på samma uppdrag händer det ofta att de vill göra några separata intervjuer också. Då gäller det att fotograferna är följsamma och ser till att reportrarna får lika mycket tid.

– Ibland känner man sig som en förälder som försöker vara så rättvis som möjligt.

Även skyltningen på bilarna har gjorts om. Båda tidningsnamnen är lika synliga – en på vardera sida. På motorhuven står det Press.

Fotograferna har också fått lära sig att vara knäpptysta när ett exklusivt nyhetstips kommer. Före jul var fotochefen Leif Jäderberg på reportage i Storvik med en reporter från Arbetarbladet. På vägen hem ringer nyhetschefen från Gefle Dagblad och berättar att en man som överlevt en allvarlig skoterolycka ställer upp för intervju.

– Eftersom det var ett tips från GD kunde jag ju inte med mig reportern från Arbetarbladet. Jag släppte av henne på ett café, säger Leif Jäderberg.